Rss

Τιμήθηκε στον Παρακάλαμο ο Ηπειρώτης Μακεδονομάχος – Λαμπρές οι εκδηλώσεις για τον Παύλο Μελά (1870-1904)

Τιμήθηκε στον Παρακάλαμο ο Ηπειρώτης Μακεδονομάχος

Λαμπρές οι εκδηλώσεις για τον Παύλο Μελά (1870-1904)

Λαμπρές και φέτος οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης που έγιναν στην έδρα του Δήμου Καλαμά, τον Παρακάλαμο, στις 13/10, για τον Ηπειρώτη Μακεδονομάχο Παύλο Μελά, με τη συμπλήρωση 100 και ένα χρόνια από το θάνατό του.

Ήταν εκδηλώσεις χρέους και ευγνωμοσύνης προς τον μεγάλο άντρα που πρόσφερε τη ζωή του για την απελευθέρωση της Mακεδoνίας και που με ιδιαίτερη φροντίδα, για μια ακόμη χρονιά, επιμελήθηκε ο Δήμαρχος Άνω Καλαμά Σταύρος Βιρβίλης και ολόκληρο το Δημοτικό Συμβούλιο σε συνεργασία με την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και την ΤΕΔΚ Ιωαννίνων.

Η επιμνημόσυνη δέηση έγινε μπροστά από τον ανδριάντα του Παύλου Μελά από το Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως – Πωγωνιανής και Κονίτσης κ.κ. Ανδρέα, τους βοηθούς του Αρχιμανδρίτες π. Ιωήλ και π. Χερουβίμ, καθώς και ιερείς της περιοχής. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τις πολιτικές, στρατιωτικές και τοπικές αρχές, ως και τη μαθητιώσα νεολαία. Στη συνέχεια απονεμήθησαν τα έπαθλα στους αθλητές των μαθητικών αγώνων και ύστερα όλοι κατευθύνθηκαν στη μεγάλη αίθουσα του Δημαρχείου.

Το πρόγραμμα της γιορτής άνοιξε με εμπνευσμένο χαιρετισμό ο Δήμαρχος Άνω Καλαμά Σταύρος Βιρβίλης, που μεταξύ των άλλων είπε: “Τιμούμε σήμερα, φίλοι μου, για μια ακόμη φορά τον Ηπειρώτη Μακεδονομάχο Παύλο Μελά, το δικό μας ήρωα που σκοτώθηκε στη Μακεδονία. Όσο περνάει ο καιρός, τόσο πιο αφηρημένο το όνομά του συμβολίζει τον ήρωα του Μακεδονικού αγώνα. Και είναι μεγάλη η τιμή για έναν τόπο, είναι μεγάλη η υπερηφάνεια όλων μας να βρισκόμαστε μπροστά στον ήρωα, απόλυτα πεπεισμένοι ότι οι ρίζες του, η καταγωγή του, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που συνθέτουν το χαρακτήρα του Ηπειρώτη, ήταν εκείνα που τον ώθησαν να αφιερώσει τη ζωή του στην ιδέα της ελεύθερης πατρίδας”.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας Ηπείρου Δημήτριος Πανοζάχος και ο Νομάρχης Ιωαννίνων Αλέξανδρος Καχριμάνης, που με το χαρακτηριστικό του ύφος αναφέρθηκε και στην επικαιρότητα, την καπηλεία του ονόματος της Μακεδονίας από τους Σκοπιανούς.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε, ύστερα, ο φιλόλογος καθηγητής Νικηφόρος Κάτσενος, τακτικός συνεργάτης του «Πρωινού Λόγου».

«Οι ήρωες ενός λαού φανερώνουν -είπε στην αρχή ο ομιλητής- με τις πράξεις και το θάνατό τους τις προτιμήσεις και τις επιλογές του λαού, τον οποίο υπηρετούν, στο ζήτημα της προσφοράς του ατόμου στο σύνολο. Η προσφορά και η θυσία, αξίες συνυφασμένες με την υπόσταση του ήρωα, όλων των εποχών, προσλαμβάνουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά από εποχή σε εποχή και εκφράζουν ιδεολογικές και πολιτικές επιλογές αλλά και ανάγκες του λαού. Οι ήρωες, αγωνιστές πάντοτε και υπερασπιστές των θεμελιωδών αξιών κάθε λαού και ιδιαίτερα του Ελληνικού, μάλιστα δε υπερασπιστές της τιμής του, αναγνωρίζονται διά του αγωνιστικού πνεύματος και της θυσίας.

Ένας τέτοιος ήρωας υπήρξε και ο τιμώμενος από όλους εμάς σήμερα εδώ, ο Ηπειρώτης Μακεδονομάχος Παύλας Μελάς, ο δικός μας Π. Μελάς από την ιστορική και ονομαστή Πογδόριανη. Οι ρίζες της μεγάλης και πλούσιας οικογένειας των Μελάδων βυθίζονται βαθιά στην Ηπειρωτική μας γη, όπου ζουν περίπου ως τα μέσα του 17ου αι. Τόσο οι υπάρχουσες ιστορικές μαρτυρίες όσο και η ζωντανή παράδοση των κατοίκων της περιοχής, συμφωνούν ότι η οικογένεια Μελά έλκει την καταγωγή από το συνοικισμό Παηδονιάς, στην ανατολική πλαγιά του Κασιδιάρη, όπου απομεινάρι ερημιάς και μεγαλείου ορθώνεται και αντιστέκεται στο χρόνο ένα μέρος του Πύργου Μελά.

Φλογερός πατριώτης ο Παύλος Μελάς -συνέχισε ο ομιλητής- ατρόμητος αγωνιστής, άνθρωπος γεμάτος ενθουσιασμό, γνήσιος Έλληνας, είχε την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με τους σπουδαιότερους πρωταγωνιστές της Ελληνομακεδονικής αντίστασης κατά τη διάρκεια τριών περιοδειών στη Μακεδονία, να συζητήσει μαζί τους και να οργανώσει τη δράση του.

Έτσι η Μακεδονία έγινε για τον Π. Μελά ταυτίστηκε με τη μοίρα του Μακεδονικού Ελληνισμού και στο τέλος θυσιάστηκε, γιατί πίστευε στον ιερό αγώνα για την αποτίναξη του Βουλγαρικού και Οθωμανικού ζυγού. Η θυσία του έδωσε το έναυσμα για την αμεσότερη δραστηριοποίηση του Ελληνισμού της Μακεδονίας. Ο θάνατός του επισφράγισε ιδέες και όνειρα, πρόβαλε αξίες και αρχές και ιδιαίτερα το ηρωικό ήθος, το αίσθημα της τιμής και της αξιοπρέπειας, που τόσο ανάγκη το έχoυμε σήμερα.

Στο πρόσωπο του Π. Μελά έχουμε να κάνουμε με πρόσωπο διπής υπόστασης. Ο άνθρωπος από τη μία, ο τραγικός ήρωας, που αναδείχτηκε σε εθνικό σύμβουλο από την άλλη».

Ο Νικηφόρος Κάτσενος παρουσίασε στη συνέχεια τη δράση του ήρωα στη Μακεδονία και αναφέρθηκε στις αρετές και τα χαρίσματά του, όπως προκύπτουν από τις επιστολές και το ημερολόγιο του ίδιου. Και ο ομιλητής συνέχισε:

«Το υποκατάστατο εθνικής απελευθερωτικής πολιτικής που εκπροσωπούσε το αντάρτικο σώμα του Π. Μελά, παρόλο που δεν επέτυχε την απελευθέρωση των αλύτρωτων Ελλήνων, δημιούργησε τη δική του παράδοση και θεωρήθηκε πως αποτέλεσε συνέχεια των απελευθερωτικών αγώνων των κλεφτών και βέβαια ταυτίστηκε με τον αλυτρωτισμό και τη σχετική παράδοση.

Γι’ αυτό Π. Μελάς και Μακεδονικός Αγώνας, ή, και αντίστροφα, Μακεδονικός Αγώνας και Π. Μελάς, είναι άρρηκτα δεμένα μεταξύ τους. Εκατό χρόνια. Ούτε το ένα σκέλος, ούτε το άλλο μένει παραγνωρισμένο στον 20ο αι. Εξερχόμενος ο Π. Μελάς από την Ελλάδα στην αλύτρωτη Μακεδονία, το φθινόπωρο του 1904, είχε απόλυτη συναίσθηση του ρόλου, που εκαλείτο να διαδραματίσει : ήταν αρματολός, ήρωας αγωνιστής του Έθνους, φορούσε τη μακεδονίτικη τοπική αρματολική ενδυμασία και τα βαριά τσαρούχια. «Η Μακεδονία είναι οι πνεύμονες της Ελλάδος και χωρίς αυτή, η υπόλοιπη Ελλάδα είναι καταδικασμένη σε θάνατο». Είναι τα λόγια ενός νέου Έλληνα της εποχής, ο οποίος προσπαθούσε να ανταποκριθεί στον τύπο και τις απαιτήσεις του παραδοσιακού ήρωα του Έλληνα, του κλέφτη, όπως τον είχαν πλάσει οι Έλληνες από το 1821. Οχτώ χρόνια αργότερα, μετά το θάνατο του Π. Μελά, τον Οκτώβριο του 1912, η απελευθέρωση της Μακεδονίας δικαίωσε τον ήρωα, επιβεβαιώνοντας περίτρανα την ιστορική νομοτέλεια, ότι καμία θυσία για την πατρίδα δεν πάει χαμένη».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Νικηφόρος Κάτσενος είπε: «Εκατό και ένα χρόνια από το θάνατο του Π. Μελά αυτό το μήνυμα είναι διαχρονικό και έχει ιδιαίτερη σημασία σήμερα, που οι βόρειοι γείτονές μας με τους πάτρωνές τους προσπαθούν να καπηλευτούν το όνομα της Μακεδονίας. Όμως η θυσία του Μελά, οι αγώνες του Δραγούμη και τόσων Μακεδονομάχων ορίζουν το επιτακτικό χρέος του λαού μας να έχουμε στραμμένη την προσοχή μας και να επαγρυπνούμε. Άλλωστε η Ελληνικότητα της Μακεδονίας μας είναι επιβεβαιωμένη από την ίδια την ιστορία μας, ιστορία αγώνων και θυσιών και κανείς δεν μπορεί να την καπηλευτεί.

Στην ταραγμένη εποχή που ζούμε, εποχή δύσκολη και ασθματική -φίλοι μου- που συχνά φέρνει ηθική σκοτοδίνη, εμείς οι Έλληνες έχουμε τα πρότυπα, έχουμε τα υποδείγματα και τις αξίες, που μπορούν και σήμερα για τους νέους μας να αποτελέσουν το θεμέλιο της ζωής τους. Μια τέτοια αγωνιστική και ηθική προσωπικότητα, γεμάτος Ελλάδα, υπήρξε και ο τιμώμενος σήμερα ήρωας, ο Ηπειρώτης Μακεδονομάχος Παύλος Μελάς.

Όμως, είναι ανάγκη η ηθική ζωή στον τόπο μας να αποκτήσει μια συνέχεια στην έξαρση, μια συνέπεια πρακτική και διαρκώς γρηγορούσα, ένα πάθος χωρίς αναστολές για Ελευθερία – Δημοκρατία- Εθνική Αξιοπρέπεια. Τα μεγάλα αυτά ελληνικά θησαυρίσματα δεν πρέπει μόνο να τα υπενθυμίζουμε σε στιγμές κινδύνων ή να τα προβάλουμε σε γιορτές και επετείους -όπως η σημερινή- κι έπειτα να πέφτουν σε λήθαργο. Καθήκον μας είναι να αποτελούν ένα μόνιμο πρέπον, για την ατομική και πολιτική πρακτική μας.

Ας αξιοποιήσουμε λοιπόν το αίμα και τα δάκρυα, που χύθηκαν στους μεγάλους και διαρκείς αγώνες του έθνους μας. Ο Μακεδονικός αγώνας και ο Π. Μελάς πρέπει να βρίσκονται σε μια διαρκή σύγκριση με τη σημερινή ελληνική πραγματικότητα. Για να διδάσκονται οι νέοι μας πολλά και βαρυσήμαντα για τη μοίρα του Έθνους μας.

Για να γυμνάζονται οι συνειδήσεις τους και να καθαρίζεται η ηθική τους ματιά από την καπνιά των ξένων επιδράσεων και εντυπώσεων.

Η θυσία του Π. Μελά ας εμπνέει όλους μας και ας καθοδηγεί τα βήματά μας.

Παύλου Μελά, του ήρωα Ηπειρώτη Μακεδονομάχου ας είναι η μνήμη του αιωνία».

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους. Ο Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας Ηπείρου κ. Δημ. Πανοζάχος, ο Νομάρχης Ιωαννίνων κ. Αλέξ. Καχριμάνης, Στρατηγός Διοικητής της VIII Μεραρχίας Μιχ. Κονδύλης, ο Δ/ντής Γενικής Αστυνομικής Δ/νσης Περιφέρειας Ηπείρου Υποστράτηγος κ.κ. Τσάμης, ο Δ/ντής Αστυνομικής Δ/νσης Ιωαννίνων ταξίαρχος κ. Αν. Ναστούλης, ο Δ/τής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Συνταγματάρχης κ. Μίχος, ο Υπ/της Αεροπορικού Αποσπάσματος Ιωαννίνων Αναγνώστου, η εκπρόσωπος Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης Περιφέρειας Ηπείρου Μαρία Ράπτη, οι Δήμαρχοι Άνω Πωγωνίου και Kαλπακίου κ.κ. Αθανάσιος Νίτας και Καψάλης, Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι τοπικών φορέων και πλήθος κόσμου.

Comments are closed.