Rss

Mέσα από μια αξιόλογη έκθεση φωτογραφίας – Αναβίωσε στον Παρακάλαμο η ιστορία και η τοπική παράδοση

Mέσα από μια αξιόλογη έκθεση φωτογραφίας

Αναβίωσε στον Παρακάλαμο η ιστορία και η τοπική παράδοση

Μια αξιόλογη, τοπική καθαρά, έκθεση φωτογραφίας παρουσιάστηκε πρόσφατα στη μεγάλη αίθουσα του Δήμου Άνω Καλαμά στα πλαίσια του προγράμματος εκδηλώσεων “Καλοκαίρι 2007”.

Εκτέθηκαν ογδόντα (80) φωτογραφίες εκκλησιών, μοναστηριών, ερειπίων αυτών, αρχαιολογικών χώρων, παλιών και σύγχρονων οικισμών, ιστορικών μνημείων, μύλων, παλιών μονοπατιών, που συνέδεαν τα χωριά, οχυρωματικών έργων του 1940 – μέσα από τις οποίες θαυμάζει κανείς το ιστορικό μεγαλείο της περιοχής- αλλά και φυσικών τοπίων, ιδιαιτέρου κάλλους, από το πλούσιο φωτογραφικό αρχείο, που εδώ και πολλά χρόνια έχει αποτυπώσει ο Βασίλης Χρήστου, ο Τάσος Καστάνης και ο Φωκίων Καψάλης.

Παράλληλα παρουσιάστηκε, από ειδικούς ομιλητές, το πρόγραμμα της προβολής όσων αποτυπώθηκαν στην έκθεση φωτογραφίας του Δήμου, που θα βοηθήσει στην παραπέρα τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.

Την έναρξη της εκδήλωσης έκανε ο Δήμαρχος Άνω Καλαμά, Φάνης Στεργίου, που μεταξύ άλλων είπε :

«Η σημερινή μας παρουσία και προβολή όλων των αξιοποιήσιμων στοιχείων του Δήμου μας, έχει σαν βασικό στόχο την εκπόνηση ολοκληρωμένης μελέτης για τις κατάλληλες υποδομές που θα βοηθήσουν ώστε η περιοχή μας να μπει σε τροχιά ήπιας τουριστικής ανάπτυξης, αυτό που λέμε όλοι Αγροτουρισμός.

Για να αρχίσει όμως η υλοποίηση του προγράμματος Αγροτουρισμού στο Δήμο μας, θα πρέπει εμείς εδώ σαν Τοπική Αυτοδιοίκηση να προχωρήσουμε σ’ ένα στρατηγικό σχεδιασμό με γνώμονα της αρχής της διατήρησης και αξιοποίησης του τοπικού μας πλούτου».

Και ο Φάνης Στεργίου κατέληξε :

«Εμείς θέλουμε για το Δήμο μας, μια μελέτη, η οποία θα αναπτύξει ήπιες δραστηριότητες, μια μελέτη προσαρμοσμένη στις δικές μας δυνάμεις, να σέβεται τη φυσιογνωμία και τους φυσικούς πόρους του τόπου μας και προπαντός να εξασφαλίζει επάρκεια στις επόμενες γενεές.

Θέλω να ευχαριστήσω την κυρία Παγκρατίου Ελένη, μέλος της Αναπτυξιακής Εταιρείας Ζαγορίου (ΑΝΕΖ),τον περιβαλλοντολόγο και μελετητή κύριο Χρήστου Βασίλη, τον δικό μας Τάσο Καστάνη, που βοήθησαν στο να στηθεί και να παρουσιαστεί απόψε αυτή η έκθεση φωτογραφίας».

Η Ελένη Παγκρατίου παίρνοντας το λόγο είπε :

«Είναι χαρά και τιμή μου, που βρίσκομαι εδώ για μια ξεχωριστή εκδήλωση, όπως αυτή. Θεωρώ ότι μπορεί να αποτελέσει, η έκθεση αυτή μοχλό για την παραπέρα τοπική ανάπτυξη. Αυτή την ανάπτυξη, που όλοι θέλουμε και επιδιώκουμε, την κάνουμε εμείς οι ίδιοι με κόπο και αγώνα. Είναι δηλ. η ανάπτυξη υπόθεση των κατοίκων μιας περιοχής. Γι’ αυτό χρειάζεται προβληματισμός και στρατηγικό σχέδιο.

Απαιτείται φίλοι μου, όραμα για να εξασφαλίσουμε χρηματοδοτικά κεφάλαια, Ευρωπαϊκά, Εθνικά, τοπικά. Πάνω απ’ όλα οι νέοι του τόπου μας πρέπει να δραστηριοποιηθούν ενεργά και να πάρουν στους ώμους τους την ανάπτυξη».

Η Χρυσούλα Σκόρδου, Αντιδήμαρχος του Άνω Καλαμά είπε στην εισήγησή της :

«Μια βασική παράμετρος του σχεδιασμού της Δημοτικής Αρχής, για το Δήμος μας, είναι η προβολή και η ήπια τουριστική αξιοποίηση του Δήμου μας. Βασική προϋπόθεση ανάπτυξης του Δήμου Άνω Καλαμά, είναι η ισόρροπη ανάπτυξη όλων των Τοπικών Διαμερισμάτων με σεβασμό στις ιδιαιτερότητες τους.

Το πρόγραμμά μας περιλαμβάνει δύο στάδια :

  • Το πρώτο στάδιο περιλαμβάνει καταγραφή, καθαρισμό, προσήμανση, ανάδειξη και φωτογράφηση των αρχαιολογικών χώρων, εκκλησιών, μοναστηριών, οικισμών, μύλων, γεφυριών, μονοπατιών, οχυρωματικών έργων του ’40, μνημείων φύσης και ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και άλλα.
  • Το δεύτερο στάδιο περιλαμβάνει προστασία, διαχείριση όλων των παραπάνω και ήπια Τουριστική Αξιοποίηση από το Δήμο μας».

Ο Βασίλης Χρήστου αναφέρθηκε στο πρόγραμμα που καταρτίζει ο Δήμος Άνω Καλαμά καθώς και στις μέχρι τώρα ενέργειες :

«Έγινε είπε, ήδη σχεδιασμός, διάνοιξη, καταγραφή, προσήμανση και σύνδεση μονοπατιών χαράδρας και στενών Καλαμά, συνολικού μήκους 6.000μ., μονοπατιού και σχεδιασμός διαδρομής από τους Κουκλιούς στην Παλιογκρίμπιανη, σχεδιασμός διαδρομής από την Ιερομνήμη στην Παλιογκρίμπιανη και μέσα Παηδονιάς στον Άνω Παρακάλαμο ή στους Κουκλιούς, μονοπατιού από το παλιό Μαυρονόρος στον Άνω Παρακάλαμο και τέλος προσήμανση του Δερβενιού από τη λίμνη Ζαραβίνα μέχρι τα Ιωάννινα».

Στη συνέχεια ο Βασίλης Χρήστου παρουσίασε σε σλάιντς το πρόγραμμα διάνοιξης και καταγραφής μονοπατιού της χαράδρας στον Καταρράκτη, καθώς και του φυσικού καταρράκτη, που άρχισε τον Απρίλιο του 2007 με οδηγό τον Σπύρο Πεταλά, τον ίδιο και τον Τάσο Καστάνη, ως και τους Παντελή Γιωβάνη και Γιάννη Χαλδούπη. Ένα εγχείρημα δύσκολο που ολοκληρώθηκε με επιτυχία.

Ο τελευταίος ομιλητής Τάσος Καστάνης παρουσίασε τη διαδρομή Δερβένι (Ντερβένι):

«Τον καρόδρομο, όπως είπε, από τα Ιωάννινα ως το χάνι Ζαραβίνας και την Αλβανία που αποτελεί μέρος του πανάρχαιου δρόμου, που οδηγούσε από τη νότια Ελλάδα στην πρωτεύουσα της Μολοσσίδας Πασσαρώνα, στο Αργυρόκαστρο, στο Τεπελένι, στο Βεράτι και κατέληγε στο Δυρράχιο».

«Η διαδρομή, συνέχισε ο Τάσος Καστάνης, που μας αφορά, άρχιζε από την Φανερωμένη περνούσε από τα γεφύρια Ροδοτοπίου και Νεοχώριου τον Πρωτόππαπα το Μαζαράκι τον Παρακάλαμο την Σιταριά την Ζαραβίνα και κατέληγε στο Ορεινό και Ξηρόβαλτο και όδευε από κει στην Αλβανία.

Κατά την εποχή του Αλή Πασά το Ντερβένι αναπτύχθηκε και είχε τακτική συντήρηση διότι το συχνοδιάβαινε ο ίδιος ο Αλή για να πηγαίνει στην πατρίδα του, στο Τεπελένι ή στο αρχοντικό του στη Σιταριά.

Ο καρόδρομος αυτός, που σώζεται στο μεγαλύτερο μέρος του, υπήρξε για αιώνες ο μοναδικός άξονας επικοινωνίας των κατοίκων της περιοχής ενώ περικλειόταν από ένα πυκνό δίκτυο πανδοχείων, γεφυριών, καλντεριμιών και συνδέονταν με πολλά εκκλησιαστικά και ιστορικά μνημεία.

Η ανάδειξη του σήμερα είναι επιτακτική τόσο για να διατηρηθεί όσο και για να αποκαλυφθούν και άλλα στοιχεία της ιστορίας και του περιβάλλοντος, που βρίσκονται δίπλα του.

Είναι ιδανικός για πεζοπορία (ελάχιστες υψομετρικές διαφορές, σκιερό στο μεγαλύτερο μέρος του), ιππασία ποδήλατο και πολλές ακόμα δραστηριότητες.

Προτείνω στον Δήμο, κατέληξε ο Τάσος Καστάνης, να οργανώσει τη διάσχησή του το Φθινόπωρο που τα χρώματα θα είναι εκπληκτικά και να προσπαθήσουμε για όσο το δυνατό μεγαλύτερη συμμετοχή των Δημοτών και φίλων τους».

Απώτερος στόχος του Δήμου Άνω Καλαμά είναι όλα τα παραπάνω που παρουσιάστηκαν στις φωτογραφίες και στα σλάιντς να γίνουν κατ’ αρχήν επισκέψιμα και να συνδεθούν μεταξύ τους.

Ακόμη να ενταχθούν σε αντίστοιχα χρηματοδοτικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πλήρη αποκατάστασή τους και τέλος είναι αναγκαία η έκδοση τουριστικού εντύπου cd-rom ενεργού ιστοσελίδας, καθώς και η συμμετοχή σε εκθέσεις, ημερίδες κ.α. για την προβολή της περιοχής. Ήταν μια πολύ πετυχημένη εκδήλωση, εκδήλωση ποιότητας και ανήκουν θερμά συγχαρητήρια σ’ όλους τους συντελεστές που δούλεψαν με πολύ πάθος και μεράκι για την παρουσία της και ιδιαίτερα στον Δήμαρχο Άνω Καλαμά, Φάνη Στεργίου, την Αντιδήμαρχο Χρυσούλα Σκόρδου καθώς και στους Βασίλη Χρήστου και Τάσο Καστάνη, που διαπιστώνουν ότι τα όνειρά τους και οι προσπάθειές τους καρποφορούν.

Νικηφόρος Κάτσενος

Comments are closed.