Rss

ΚΑΛΠΑΚΙΑ 2004 – Εκεί που ζωντάνεψαν οι μνήμες του 1940 (Εκδηλώσεις τιμής και χρέους στην επέτειο του ΟΧΙ)

Εκεί που ζωντάνεψαν οι μνήμες του 1940

ΚΑΛΠΑΚΙΑ 2004

Εκδηλώσεις τιμής και χρέους στην επέτειο του ΟΧΙ

Με εξαιρετική λαμπρότητα και εθνική περηφάνια πραγματοποιήθηκαν κι εφέτος στο ιστορικό Καλπάκι, διάφορες εορταστικές εκδηλώσεις, αφιερωμένες στη μεγάλη Επέτειο του 1940.

Τις εκδηλώσεις επιμελήθηκε ο Δήμος Καλπακίου και ξεχωριστά ο Δήμαρχος Κώστας Καψάλης, σε συνεργασία με τη Νομαρχία Ιωαννίνων, την VIII Μεραρχία και την ΤΕΔΚ Ν. Ιωαννίνων.

Όσοι – και ήταν πάρα πολλοί- παρευρέθηκαν το βράδυ της 27ης Οκτωβρίου στο ένδοξο και ιστορικό Καλπάκι και ανέβηκαν πεζοί στο μνημείο του ΜΑΧΗΤΗ του ’40, όπου έλαβαν χώρα οι κύριες εκδηλώσεις, ένιωσαν πραγματικά εθνική συγκίνηση. Ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι ξαναγύρισαν με τη σκέψη τους σ’ εκείνες τις κρίσιμες για το έθνος αλλά τόσο ενθουσιώδες στιγμές, κατά το πρωινό της 28ης Οκτωβρίου του 1940, που οι Ιταλοί άρχιζαν από τις 5:30 την επίθεσή τους από την Κακαβιά. Σύσσωμος ο ηπειρώτικος λαός, άντρες και γυναίκες, είχαν ορθώσει το ανάστημά τους. Ένας τιτάνιος και άνισος αγώνας είχε αρχίσει.

Ένας ολόκληρος κόσμος από αισθήματα και αναμνήσεις πρόβαλλε σ’ όλους μας από την αρχή κιόλας των εκδηλώσεων. Ήταν ο λαός εκείνος που το πρωί της 28ης Οκτωβρίου βροντοφώναξε το μεγάλο ΟΧΙ και έτρεξε να υπερασπιστεί την πατρίδα. Και αυτό το ΟΧΙ ο ελληνικός λαός το είπε όχι μονάχα για τον εαυτό του, αλλά για όλη την Ευρώπη, για όλη την ανθρωπότητα.

Οι σημαίες που ξεδιπλώθηκαν εκείνο το πρωί, οι ιαχές «αέρα, αέρα» και τα τραγούδια των νέων που έφευγαν για το μέτωπο, διακήρυσσαν ΟΧΙ στη βία, ΟΧΙ στη σκλαβιά.

Αυτό, πρώτο απ’ όλα, είναι η 28η Οκτωβρίου. Κλήση για θυσία. Αυτή η πρόσκληση πραγματοποιήθηκε από τα γεγονότα, από την ιστορική στιγμή που έπαψε να είναι άχρωμη κι έγινε δραματική για την ύπαρξη του έθνους.

Ήταν πρόσκληση για θυσία, απαίτηση για εθνική ενότητα και κοινό αγώνα. Αυτή η ενότητα εκφράζεται με πειθαρχεία συνειδητή, πειθαρχία που ξεκινά και καταλήγει στην αυτοπειθαρχία και στον αυτοσεβασμό.

Στις 6:30 μ.μ.έγινε η επιμνημόσυνη δέηση στον ανδριάντα ΤΟΥ ΜΑΧΗΤΗ ΤΟΥ 1940 και στη συνέχεια προσκλητήριο νεκρών. Δύο ανθυπολοχαγοί της VIII Μεραρχίας διάβαζαν τα ονόματα στρατιωτών και υπαξιωματικών που «έπεσαν υπέρ πατρίδος» στη μάχη Καλπακίου-Γκραμπάλας.

Ακολούθησε κατάθεση στεφανιών από τις Πολιτικές, Στρατιωτικές, Αστυνομικές Αρχές, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, το Πανεπιστήμιο και άλλους.

Ύστερα ο Δήμαρχος Καλπακίου κ. Κώστας Καψάλης καλωσόρισε όλους και απηύθυνε ένα σύντομο χαιρετισμό.

«Τιμάμε – είπε ο κ. Κώστας Καψάλης- εδώ στο Καλπάκι την Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, στο χώρο όπου μετουσιώθηκε σε πράξη το ιστορικό ΟΧΙ.

Τα χώματα που πατάμε, είναι χώματα γης καθαγιασμένης με το αίμα των προγόνων μας σε εκείνους τους φθινοπωρινούς μήνες του ’40. Και αυτό είναι μια βαριά κληρονομιά για μας που κατοικούμε εδώ, να τιμάμε τη μνήμη της γενιάς του ’40 και μαζί τους τα υψηλά ιδανικά που σημάδεψαν τον αγώνα τους με το Ηρωικό ΟΧΙ. Το ΟΧΙ που απηχούσε την ψυχή και το φρόνημα, το ήθος και τα αισθήματα του Ελληνικού λαού. Το ΟΧΙ που έφερε αντιμέτωπη την ιδέα και τον ηρωισμό, με την ύλη και τη δύναμη».

Ο Δήμαρχος κ. Κώστας Καψάλης κατέληξε: «Σας ευχαριστούμε που ήρθατε και τιμήσατε με την παρουσία σας τις γιορταστικές εκδηλώσεις και ιδιαίτερα τους βετεράνους πολεμιστές από την Ιταλία και την Ελλάδα, τους πρωτεργάτες των γεγονότων της εποχής εκείνης, όπου σήμερα μετά από 64 χρόνια ξανασμίγουν για να ενώσουν τη φωνή τους, να βροντοφωνάξουν «ΟΧΙ πια πόλεμος» και να αποδώσουν το φόρο τιμής στους συναγωνιστές τους, που χάθηκαν σε αυτόν τον άδικο πόλεμο.

Εμείς οι νεώτεροι, διδασκόμενοι από τα δραματικά γεγονότα του ’40, θα παλεύουμε για μια δικαιότερη κοινωνία, για μια Ευρώπη της Ειρήνης και της Προόδου, που θα στηρίζεται στη συνεργασία και την αλληλεγγύη των λαών».

Τον λόγο πήρε ύστερα ο κ. Νικηφόρος Κάτσενος, φιλόλογος καθηγητής, που ήταν και ο κύριος ομιλητής.

«Όταν κανείς –είπε στην αρχή ο κ. Νικηφόρος Κάτσενος- αναφέρεται στον τόπο του, όταν κάνει λόγο για τα γεγονότα που έλαβαν χώρα το 1940 στην περιοχή του, όταν φέρνει στο μυαλό του τα ηρωικά κατορθώματα των πατεράδων και των χωριανών του, που από την αρχή έδωσαν το παρόν στο προσκλητήριο του έθνους και έγραψαν σελίδες δόξας και ηρωισμού, νοιώθει στ’ αλήθεια, ξεχωριστή περηφάνια.

Ό,τι χαρακτηρίζει τη μοναδική αύτη ελληνική σελίδα είναι πως πέρασε αμέσως, ενώ ακόμη γραφόταν εδώ στο ηρωικό Καλπάκι και στην Πίνδο, στην περιοχή όπου το γεγονός γίνεται πνεύμα και μύθος και όπου ο πόνος και το πνεύμα εξαγιάζονται μέσα στην αίσθηση της ευθύνης και του χρέους».

Και ο ομιλητής συνέχισε : «Το θρυλικό έπος του 1940-41 είναι το ανεπανάληπτο ιστορικό θαύμα, που το δημιούργησε η σύγχρονη ελληνική λεβεντιά σαν ένα συμπαγές εθνικό σύμβολο. Το έπος αυτό παρουσιάζεται σαν συμπύκνωση μιας τρισχιλιόχρονης γόνιμης ιστορίας, αλλά με πλάτος μεγαλύτερο και έκταση δυσανάλογη. Γι’ αυτό, όσο η 28η Οκτωβρίου 1940 απομακρύνεται στο βάθος της ιστορίας και γίνεται εθνική ανάμνηση και μύθος για τις καινούργιες γενιές, το «Ελληνικό θαύμα» θα παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, γιορτάζουμε τη μεγάλη μας επέτειο του 1940. Είναι χρέος μας, χρέος των Ελλήνων που θέλουν να ζουν έντιμα, συνειδητά και υπεύθυνα να στοχάζονται πάνω στην ιστορία του έθνους και να επισημαίνουν το νόημα της μεγάλης επετείου. Και είναι ακόμη χρέος μας να γνωρίσουμε από κοντά τα γεγονότα και να ζήσουμε το σπάνιο εκείνο κατόρθωμα, που άφησε εμβρόντητο όλο τον πολιτισμένο κόσμο».

Ο κ. Νικηφόρος Κάτσενος αναφέρθηκε ύστερα στην πρώτη μέρα του πολέμου, που άρχισε η επίθεση των Ιταλών, στην προέλασή τους προς το Χάνι Δελβινακίου και το Καλπάκι, την άμυνα του οποίου είχε οργανώσει ο Διοικητής της VIII Μεραρχίας, στρατηγός Κατσιμήτρος. Η μάχη της Γκραμπάλας εντυπωσίασε με την περιγραφή της.

Και ο κ. Νικηφόρος Κάτσενος τόνισε : « Σ’ αυτόν τον μεγάλο και ηρωικό αγώνα οδηγήθηκε το έθνος. Το Ελληνικό ΟΧΙ δεν ήταν συμπτωματική εκδήλωση περιστάσεων αλλά συνειδητή έκφραση πεποιθήσεων της φυλής μας. Γιατί ό,τι έγινε το 1940 στην Πίνδο, στο Καλπάκι, στον Καλαμά, στην Γκραμπάλα και στη συνέχεια στα Βορειοηπειρώτικα βουνά είναι έκφραση αυτού του πάθους. Οι γενναίοι μαχητές που κράτησαν με πείσμα και γενναιότητα τα όπλα, οι δικοί μας πατεράδες και παππούδες, οι άντρες και οι γυναίκες της Πίνδου, οι ηπειρώτισσες γυναίκες που κουβαλούσαν στην πλάτη τους πολεμοφόδια για το στρατό μας, επιτελούσαν στο ακέραιο το καθήκον τους».

Και ο ομιλητής κατέληξε : «Η επέτειος του ’40 είναι μια πολύ σημαντική στιγμή. Είναι μια καθαρά παιδαγωγική μέρα του Έθνους, που πρέπει να φροντίσουμε να μη φύγει ποτέ από πάνω μας. Μέσα από το πνεύμα της 28ης Οκτωβρίου του 1940, ας προσπαθήσουμε να ξαναβρούμε τον εαυτό μας, την ιερή μας παρακαταθήκη και κληρονομιά. Και να βιώσουμε το μεγάλο δίδαγμα : Πως όλοι μαζί, πρέπει να αποφασίζουμε να πεθάνουμε και όλοι μαζί να ζήσουμε».

Στις 7:30 πραγματοποιήθηκε, μέσα σ’ ένα κλίμα απόλυτης σιωπής, η αναπαράσταση της μάχης Καλπακίου, στην οποία πήραν μέρος στρατιώτες της VIII Μεραρχίας αλλά και άνδρες, γυναίκες και παιδιά του Δήμου Καλπακίου.

Η όλη οργάνωση της μάχης ήταν άψογη και σκόρπισε στους παρευρισκόμενους ρίγη ενθουσιασμού και ελληνικής λεβεντιάς.

Τα πατριωτικά αισθήματα ολοκληρώθηκαν από τα επετειακά τραγούδια της αξέχαστης Βέμπο, με την μπάντα της VIII Μεραρχίας στην αίθουσα δεξιώσεων του Δημοτικού Σχολείου Καλπακίου.

Οι εκδηλώσεις έληξαν με δεξίωση που παρέθεσε ο Δήμος Καλπακίου στο Δημαρχείο.

Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια σ’ όλους τους διοργανωτές της και ξεχωριστά στο Δήμαρχο Καλπακίου κ. Κώστα Καψάλη, η συμβολή του οποίου ήταν καθοριστική.

Comments are closed.