Rss

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος και οι νέοι Ρεπετίστας, Γιόρτασαν με τους στρατιώτες του φυλακίου των Δρυμάδων

4

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος και οι νέοι Ρεπετίστας

Γιόρτασαν με τους στρατιώτες του φυλακίου των Δρυμάδων

Το ακριτικό φυλάκιο Δρυμάδων-Πωγωνίου επισκέφτηκαν τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ρεπετίστας και η νεολαία του χωριού, αποτελούμενη από πτυχιούχους Α.Ε.Ι. και φοιτητές- που ήρθαν στο χωριό να περάσουν τις γιορτές με τους δικούς τους- και παρέμειναν λίγες ώρες κοντά στα στρατευμένα παιδιά της πατρίδας μας.

Ο επικεφαλής του φυλακίου Έφεδρος Αξιωματικός Αθανασόπουλος Αλέξανδρος μαζί με όλους τους στρατιώτες υποδέχτηκαν τους νέους και τα μέλη του Π.Σ. Ρεπετίστας στην είσοδο του φυλακίου και τους οδήγησαν στην αίθουσα υποδοχής, όπου ο πρόεδρος του Π.Σ. Ρεπετίστας Νικηφόρος Κάτσενος είπε, μεταξύ άλλων : «Αγαπητοί φίλοι στρατιώτες. Νοιώθω πραγματική συγκίνηση και ιδιαίτερη χαρά, που μαζί μ’ αυτούς τους νέους που κατάγονται από το χωριό Ρεπετίστα του Δήμου Άνω Καλαμά, βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να σας δείξουμε την αγάπη μας και τη φιλία μας.

Και η χαρά μου αυτή αυξάνεται ακόμη περισσότερο γιατί με τη σκέ

ψη μου, τούτη τη στιγμή, γυρίζω νοερά πολλά χρόνια πίσω, πριν από το 1970, όταν άρχισα απ’ αυτό το ακριτικό και όμορφο χωριό των Δρυμάδων –που για μένα αποτέλεσε ορόσημο στην παραπέρα πορεία μου- την εκπαιδευτική μου σταδιοδρομία. Εδώ έζησα 4 ολόκληρα χρόνια, αφού τότε το χωριό διέθετε δημοτικό σχολείο και έμεναν εδώ 40-50 κάτοικοι. Σήμερα πολλοί απ’ αυτούς ζουν στα Γιάννενα και εξακολουθώ να έχω φιλία μαζί τους, γιατί με βοήθησαν ουσιαστικά και με στήριξαν ειλικρινά εκείνα τα δύσκολα χρόνια.

Ξεχωριστή όμως φιλία δημιούργησα και με τους στρατιώτες, που τότε υπηρετούσαν σ’ αυτό εδώ το ακριτικό φυλάκιο με αντίξοες συνθήκες και χωρίς τις σημερινές ανέσεις, που διαπιστώνω ότι έχετε εσείς. Τότε τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά και με τη γειτονική Αλβανία βρισκόμαστε σε εμπόλεμη κατάσταση. Χρειαζόταν επαγρύπνηση από τους φρουρούς μέρα-νύχτα και όλοι τους έκαναν στο ακέραιο το καθήκον τους, όπως ακριβώς και εσείς σήμερα, για να συνεχίζεται έτσι η ελληνική παράδοση και η ελληνική λεβεντιά.

Πολλές εκδηλώσεις πραγματοποιούσαμε τότε όχι μόνο στο χωριό αλλά και σ’ αυτόν τον ιστορικό τόπο του ακριτικού φυλακίου. Με ιδιαίτερη νοσταλγία θυμάμαι που στις 28-12-1969 δάσκαλος του χωριού και φοιτητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, προσκάλεσα και ήρθαν εδώ οι συμφοιτητές μου με επικεφαλής τον αείμνηστο κ. Τσάντα, Καθηγητή της Φυσικής Αγωγής του Πανεπιστημίου, για να δώσουν τόνο ζωής και ευχάριστες στιγμές στο χωριό και στο φυλάκιο. Σαν κινηματογραφική ταινία προβάλλουν από το μυαλό μου κι ένα σωρό άλλες εκδηλώσεις, όπως η επίσκεψη του Μακαριστού και αείμνηστου Μεγάλου Ιεράρχου ΣΕΒΑΣΤΙΑΝΟΥ.

Δεν πρέπει όμως να σας κουράζω περισσότερο με το παρελθόν. Σας εύχομαι προσωπικά και εκ μέρους όλων των παιδιών, που με συνοδεύουν, Χρόνια Πολλά, ευτυχισμένο και χαρούμενο το 2006 και σύντομα καλοί πολίτες».

Ακολούθησε ευχάριστη συζήτηση ανάμεσα στους νέους Ρεπετίστας και στους στρατιώτες και στο τέλος ο Πολιτιστικός Σύλλογος πρόσφερε δώρα και γλυκά. Έξω είχε αρχίσει να χιονίζει και αφού αποχαιρετίσαμε όλους, αναχωρήσαμε για το Ρεπετίστι. Καθώς τα αυτοκίνητα κατέβαιναν προς το χωριό Σταυροσκιάδι στη θέση Θεοτόκο, σταμάτησαν για να παίξουν χιονοπόλεμο και στη συνέχεια άρχισαν το χορό στα χιόνια με τους ήχους δημοτικής μουσικής.

Ήταν για όλους μας μια όμορφη εκδρομή –επίσκεψη για να μη ξεχνάμε εκείνους που αγρυπνούν για τη δική μας ασφάλεια.

ΓΙΑΝΝΑ ΜΗΤΣΗ – ΠΑΝΤΕΛΙΔΟΥ

Comments are closed.