Rss

Από τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου και του Γυμνασίου Παρακαλάμου, Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΣΤΗ ΡΕΠΕΤΙΣΤΑ – Οκτώβριος 2006

1

Εφημερίδα «ΤΟΛΜΗ» Οκτώβριος 2006

Από τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου και του Γυμνασίου Παρακαλάμου

Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΣΤΗ ΡΕΠΕΤΙΣΤΑ

Παρουσία των τοπικών αρχών και πλήθος κόσμου οι μαθητές του Γυμνασίου και του Δημοτικού σχολείου Παρακαλάμου μαζί με τους Δ/ντες, καθηγητές και δασκάλους, πραγματοποίησαν στην κεντρική πλατεία Ρεπετίστας το πρωί της 27ης Οκτωβρίου την εθνική γιορτή για την ιστορική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940.

Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Νικηφόρος Κάτσενος καλωσόρισε εκ μέρους όλων των κατοίκων τις Δημοτικές αρχές, τους μαθητές, τους γονείς και ευχαρίστησε για την παρουσία τους.

«Σ’ ένα δημοσίευμα μου-είπε-στην εφημερίδα «ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ» Ιωαννίνων το 2001 έγραφα: Τώρα που σχεδόν σ’ όλα τα χωριά του Πωγωνίου, εδώ και πολλά χρόνια, έκλεισαν τα Δημοτικά Σχολεία, τώρα που έπαψαν να υπάρχουν τα γέλια, τα τραγούδια και οι παιδικές φωνές στις αλάνες και τις πλατείες, είναι ανάγκη οι εθνικές επέτειοι να παίρνουν ουσιαστικότερο περιεχόμενο για να ζωντανεύουν την παράδοση και να δίνουν κουράγιο και ελπίδα σ’ αυτούς που έχουν ταχθεί από τη μοίρα τους να φυλάνε «Θερμοπύλες» και εννοώ τους λιγοστούς κατοίκους των χωριών μας.

Διαπιστώνω λοιπόν πως εσείς οι μαθητές Παρακαλάμου μαζί με τους Διευθυντές, καθηγητές και Δασκάλους, εδώ και τρία χρόνια, κάνετε πράξη αυτή τη σκέψη μου. Σας συγχαίρω ειλικρινά όλους.

Ως εκπαιδευτικός κι εγώ, τόσο της Πρωτοβάθμιας, όσο και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, γιόρτασα στα 35 χρόνια της εκπαιδευτικής μου διαδρομής, από το μακρινό χωριό Δρυμάδες-Πωγωνίου μέχρι την Κέρκυρα και ύστερα στα Γιάννενα την ιστορική επέτειο του ΟΧΙ, μαζί με πολλούς μαθητές μου και διατηρών από τότε ευχάριστες και ζωηρές αναμνήσεις.

Φίλοι μαθητές. Η 28η Οκτωβρίου είναι μια μοναδική στγμή, μια ξεχωριστή ηρωϊκή σελίδα της ελληνικής ιστορίας που γράφτηκε στην Πίνδο, στο Καλπάκι, στη Γραμπάλα, στον Παρακάλαμο, στη Ρεπετίστα, στην Αρετή, στους Κουκλιούς και στ’ άλλα τα χωριά του τόπου μας. Γι’ αυτό και όταν κανείς αναφέρεται στον τόπο του, στο χωριό του και στην περιοχή, όταν θυμάται τα ηρωϊκά κατορθώματα των πατεράδων και παππούδων του, που από την αρχή έδωσαν το παρόν στο προσκλητήριο του πολέμου και έγραψαν σελίδες δόξας και ηρωισμού νιώθει στ’ αλήθεια ιδιαίτερη περηφάνια.

Στη συνέχεια ο ομιλητής αναφέρθηκε στη μάχη Ρεπετίστας (7 Νοεμβρίου) όπως τη διηγήθηκαν το 2000 οι ηλικιωμένοι του χωριού στον ίδιο. Ιδιαίτερα παρουσίασε τις αφηγήσεις των Ρεπετιστιωτών, μπάρμπα Γρηγόρη Φούσα που πήρε μέρος στις πολεμικές επιχειρήσεις κι έφτασε ως το Μάλε Σπατ, της Βορείου Ηπείρου, Θωμά Δημητρίου 17 χρονών τότε, Γεωργίου Τάσση 11 χρονών καθώς και του Φώτη Ζήκου καρδιολόγου γιατρού και μαθητού τότε στο ονομαστό Ιεροδιδασκαλείο Βελλάς.

Και ο Νικηφόρος Κάτσενος κατέληξε:

Κυρίες και κύριοι. Αγαπητοί μαθητές. Τέτοιες στιγμές δεν θα πρέπει ποτέ να φύγουν από εμάς, γιατί αν σήμερα αδιαφορήσουμε και χάσουμε την εσωτερική μας ταυτότητα ως Έλληνες, τότε θα έρθει μια μέρα που θα λησμονήσουμε τα πνευματικά και εθνικά μας χρέη. Και αυτό δεν πρέπει να το επιτρέψουμε, γιατί αυτός ο τόπος έχει ιστορία και ανθρώπους με ψυχή και καρδιά και όταν κληθεί θα μεγαλουργήσει και πάλι, όπως έκανε την 28η Οκτωβρίου 1940, αλλά και ύστερα με την ενωμένη εθνική αντίσταση κατά των Γερμανών στις πόλεις και τα χωριά.

Γι’ αυτό πέρα από τους ηρωισμούς και τα κατορθώματα στον πόλεμο του ’40 υπάρχει κι ένα μάθημα ήθους. Εδώ στα βουνά και τα λαγκάδια της Ηπείρου, ένας λαός, ο Ελληνικός έπαιρνε πάνω μια μεγάλη υπόθεση: Να εξασφαλίσει για όλους την αξιοπρέπεια της ζωής ή να χαθεί. Ας φροντίσουμε αυτή η σημαντική στιγμή, η επέτειος του 1940, αν μη φύγει ποτέ από πάνω μας.

Το χρωστάμε αυτό στους πατεράδες και παππούδες μας.

Στη συνέχεια διαβάστηκαν τα πρακτικά των Συλλόγων Γυμνασίου και Δημοτικού και ορίστηκαν οι σημαιοφόροι και οι παραστάτες. Ακολούθησαν επίκαιρα ποιήματα και τραγούδια για την Σημαία και την 28η Οκτωβρίου από τους μαθητές και παραδόθηκαν σ’ αυτούς τα αριστεία και βραβεία, κάτω από τα χειροκροτήματα των παρισταμένων.

Η Διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Αθηνά Τσακτσίρα ευχαρίστησε όλους που τίμησαν αυτή τη γιορτή και ξεχωριστά τους μαθητές, λέγοντας ότι: «Η 28η Οκτωβρίου 1940 είναι μια επέτειος που συγκινεί όλους μας, αφού ο πόλεμος αυτός έγινε εδώ, στον Ηπειρωτικό χώρο, στο δικό μας τόπο. Ας εμπνεόμαστε όλοι από εκείνον τον αγώνα και ας τιμάμε πάντα τους αγωνιστές και ήρωες του 1940».

Ο Δήμαρχος Σταύρος Βιρβίλης συνεχάρη τους καθηγητές και μαθητές για την ωραία πρωτοβουλία να παρουσιάσουν τη γιορτή τους στο Τοπικό Διαμέρισμα Ρεπετίστας και είπε: «Να κρατήσουμε όλοι μέσα μας και ιδιαίτερα εσείς οι μαθητές το νόημα της 28ης Οκτωβρίου, που ήταν αγώνας και θυσία για τα ιερά και όσια της φυλής μας και να χρειαστεί, να πράξουμε και άλλη φορά έτσι».

Ήταν μια εκδήλωση που ξεχώρισε. Γέμισε χαρά και περηφάνια όλους και μετέφερε τους ηλικιωμένους και ιδιαίτερα αυτούς που έζησαν από κοντά τα πολεμικά γεγονότα αλλά και τις ηρωικές μάχες σ’ εκείνους τους παλιούς και ένδοξους καιρούς.

Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια σε όσους συνέβαλαν για τη γιορτή αυτή και ιδιαίτερα στους Δ/ντες των Σχολείων Ιτούδη Μανώλη (Γυμνασίου), Αθηνά Τσακτσίρα (Δημοτικού), τους καθηγητές και δασκάλους, που με ιδιαίτερο ζήλο και προθυμία συνόδευσαν τα παιδιά και είχαν την ευθύνη» της παρουσίασης στην σχολική γιορτή. Ένα μεγάλο εύγε και συγχαρητήρια στη μαθητιώσα νεολαία του τόπου μας, που έδωσε δείγματα άψογης συμπεριφοράς, περηφάνιας και ελληνικής λεβεντιάς.

Να είναι όλοι καλά και του χρόνου παιδιά.

Comments are closed.