Rss

Με τα παραδοσιακά ήθη και έθιμα, ΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΡΕΠΕΤΙΣΤΑΣ

1

Εφημερίδα «ΤΟΛΜΗ» Απρίλιος 2006

Με τα παραδοσιακά ήθη και έθιμα

ΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΡΕΠΕΤΙΣΤΑΣ

Με θρησκευτική μεγαλοπρέπεια και ιδιαίτερη επισημότητα πραγματοποιήθηκε στο Ρεπετίστι στις 24 Απριλίου το πανηγύρι του Αγίου Γεωργίου, προστάτη και πολιούχου του χωριού. Τα παραδοσιακά ήθη και έθιμα τηρούνται εδώ με θρησκευτική ευλάβεια απ’ όλους τους κατοίκους του χωριού, ντόπιους και ξενητεμένους και κάθε τέτοια μέρα αναβιώνουν και μας γυρίζουν πίσω στο όμορφο και ιστορικό παρελθόν.

Το πρωϊ τελέστηκε η Θεία Λειτουργία από τον εφημέριο του χωριού π. Απόστολο Σιάχο με ξεχωριστή κατάνυξη και ο ναός γέμισε ασφυκτικά από τους Ρεπετιστιώτες όσο και από τους κατοίκους γειτονικών χωριών, καθώς και πολλούς φίλους Γιαννιώτες που ήρθαν στο χωριό την ημέρα αυτή για να προσκυνήσουν την εικόνα του μεγαλομάρτυρα Αγίου Γεωργίου.

Το τροπάριο του Αγίου «ως των αιχμαλώτων ελευθερωτής και των πτωχών υπερασπιστής…» μαζί με τους χαρμόσυνους πασχαλινούς ύμνους-αφού φέτος η γιορτή του Αγίου Γεωργίου ήταν τη δεύτερη μέρα του Πάσχα-αντηχούν στο ναό και όλο το εκκλησίασμα σιγοψάλλει μαζί με τους ψάλτες. Στιγμές θρησκευτικής συγκίνησης, προσευχής και μυσταγωγίας. Μετά τη Θεία Λειτουργία οι πιστοί στην όμορφη πλακόστρωτη πλατεία του χωριού αντάλλαξαν τις ευχές και γεύτηκαν το παραδοσιακό τσίπουρο και λουκούμι, που πρόσφερε η Εκκλησιαστική Επιτροπή.

Το μεσημέρι στο Πνευματικό Κέντρο του χωριού, μια ωραία και άνετη αίθουσα που τη διακόσμηση έχει επιμεληθεί εδώ και λίγα χρόνια ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ρεπετίστας, έγινε το παραδοσιακό γεύμα, προσφορά της Εκκλησιαστικής Επιτροπής. Παρεκάθησαν ο Ρεπετιστιώτης βουλευτής Αντώνης Φούσας, ο Στρατηγός-Διοικητής της VIIIης Μεραρχίας Υποστράτηγος Νικόλαος Καναβάκης, ο δήμαρχος Άνω Καλαμά κ. Σταύρος Βιρβίλης, οι αντινομάρχες κ. κ. Οδυσσέας Πότσης, Ιωάννης Μπάρκας, Γρηγόρης Βενέτης, ο Διευθυντής του 4ου Γραφείου στρατοπέδου «Κατσιμήτρου» ταγματάρχης Αθανάσιος Γιολδάσης. Ακόμη παρεκάθησαν πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι, αντιδήμαρχοι, υποψήφιοι δήμαρχοι, πρόεδροι τοπικών συμβουλίων και πολιτιστικών συλλόγων, ο πρόεδρος του Τ.Σ. Ρεπετίστας κ. Θωμάς Δημητρίου, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ρεπετίστας κ. Νικηφόρος Κάτσενος, αντιπρόεδρος της Αδελφότητας Ρεπετιστιωτών Αθήνας Στέφανος Φούσας, πολλοί απόδημοι Ρεπετιστιώτες και αρκετοί κάτοικοι των γειτονικών χωριών.

Τίμησαν επίσης το παραδοσιακό γεύμα ο στρατηγός ε.α. Β. Φλωράκης, πρόεδρος της Ομονσπονδίας των Ελλήνων της Γαλλίας, ο Κ. Μπαλωμένος πρόεδρος των Πολυτέκνων Ν. Ιωαννίνων, ο Δημ. Τσώτσης στρατηγός ε.α.-πρόεδρος των Απόστρατων Αξιωματικών Ιωαννίνων, ο Ναπ.’ Τζαλονίκος γενικός αρχίατρος ε.α.

Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ρεπετίστας, φιλόλογος καθηγητής Νικηφόρος Κάτσενος καλωσόρισε στην αρχή εκ μέρους του Δ.Σ. όλους τους επισήμους, τους φίλους τους απόδημους, απόδημους και ντόπιους Ρεπετιστιώτες, τους κατοίκους των γειτονικών χωριών και μεταξύ άλλων είπε:

«Πραγματοποιούμε, για μια ακόμη χρονιά το ετήσιο πανηγύρι μας, που συνεχίζεται αδιάκοπα εδώ και πολλά χρόνια, με τα πατροπαράδοτα ήθη και έθιμα του τόπου μας. Και είναι όλα εκείνα που κληροδότησαν οι πατέρες και οι παππούδες μας και στήριξαν για πολλούς αιώνες το έθνος μας. Γιατί αυτά αποτελούν την ταυτότητά μας και την εθνική μας φυσιογνωμία. Αυτά-αγαπητοί μου φίλοι- είναι η πλούσια κληρονομιά μας και ο θησαυρός μας και έχουμε χρέος να μεταδώσουμε στα παιδιά μας. Εμείς Στρατηγέ μας, που κατοικούμε αυτό το ακριτικό και όμορφο τόπο είμαστε πολύ περήφανοι γιατί βλέπουμε αυτή την υπέροχη Ρεπετιστιώτικη νεολαία να έχει εγκολπωθεί τα δικά μας λαϊκά ήθη και έθιμα, την παράδοση και την ιστορία και να συνεχίσει έτσι το δικό μας έργο. Τους ανήκουν έπαινοι και συγχαρητήρια».

Κλείνοντας τον χαιρετισμό του ο Νικηφόρος Κάτσενος ευχαρίστησε όλες τις πολιτιστικές και στρατιωτικές και τοπικές αρχές για την παρουσία τους καθώς και όλους τους παρευρεθέντες.

Ο Δήμαρχος Άνω Καλαμά Σταύρος Βιρβίλης στο χαιρετισμό του είπε: «Αυτά τα γνήσια και πατροπαράδοτα έθιμα που οι πατέρες πραγματοποιούσαν, τηρούμε με ευλάβεια κι εμείς και τα παραδίνουμε ατόφια στους μεγαλύτερους. Έχω την απόλυτη βεβαιότητα ότι η περιοχή μας και ο Δήμος μας με τις προσπάθειες που καταβάλει ο τοπικός μας βουλευτής Αντώνης Φούσας θα δει καλύτερες ημέρες. Έχουνε γίνει την τελευταία διετία σημαντικά έργα και προγραμματίζονται ακόμη περισσότερα, ώστε ο τόπος μας να βγει από την απομόνωση».

Ο αντιπρόεδρος της Αδελφότητας Ρεπετιστιωτών Αθήνας Στέφανος Φούσας αναφέρθηκε στους ιδιαίτερους δεσμούς των απόδημων Ρεπετίστας με τη γενέτειρά τους και κάλεσε τους νέους να δίνουν πάντα το παρόν στο χωριό, συνεχίζοντας έτσι την παράδοση και την ιστορία.

Τέλος ο Ρεπετιστιώτης βουλευτής της Ν.Δ. Αντώνης Φούσας καλωσόρισε όλους τους επισήμους και τους πανηγυριστές και τόνισε την ιδιαίτερη αξία των κοινών τραπεζών που παραπέμπουν στο μακρινό παρελθόν και που όλοι έχουμε χρέος να κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας για να συνεχίζεται έτσι η πλούσια προγονική μας καταγωγή. Έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στο έργο που γίνεται από την πλευρά της πολιτείας σήμερα σ’ ολόκληρη την περιοχή και μάλιστα στην ανάδειξη των πολιτιστικών μνημείων (Ι. Μ. Σωσίνου, πολυβολεία του 1940, Πύργος Π. Μελά κ.α. ) και υποσχέθηκε ότι θα συνεχίσει με περισσότερο ζήλο να εργάζεται για την επίλυση προβλημάτων της περιοχής μας.

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου κ. Θωμάς Δημητρίου ευχόμενος σ’ όλους Χρόνια Πολλά και Χριστός Ανέστη.

Στη συνέχεια οι πανηγυριστές απόλαυσαν τα παραδοσιακά φαγητά που με ξεχωριστή επιμέλεια και πολύ μεράκι παρασκεύασαν οι Ρεπετιστιώτες Χρήστος Μήτσης και Στέφανος Γκίκας. Ιδιαίτερα εντυπωσίασε η προσφορά της νεολαίας Ρεπετίστας (πτυχιούχοι, φοιτητές, μαθητές Γυμνασίων-Λυκείων που παρευρέθηκαν στο χωριό λόγω των διακοπών του Πάσχα) και σέρβιραν σε χρόνο μηδέν κάτω από τις οδηγίες και συμβουλές του Γιάννη Τσιμογιάννη, μέλους του Π.Σ. Ρεπετίστας.

Ακολούθησε η περιφορά του δίσκου της εκκλησίας με την εικόνα του Αγίου Γεωργίου όπως θέλει το έθιμο εδώ και πολλά χρόνια. Έπειτα στήθηκε δημοτικός χορός στην Κεντρική Πλατεία και το γλέντι συνεχίστηκε το απόγευμα μέχρι αργά το βράδυ. Να ευχηθούμε και του χρόνου ο προστάτης και πολιούχος Άγιος Γεώργιος να χαρίζει υγεία, χαρά και ευτυχία σε όλους.

Comments are closed.