Rss

Από την κοινωνική ζωή των χωριών μας, Με τα πατροπαράδοτα ήθη και έθιμα, ΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΡΕΠΕΤΙΣΤΑΣ – Απρίλιος 2005

3

Εφημερίδα «ΤΟΛΜΗ» Απρίλιος 2005

Από την κοινωνική ζωή των χωριών μας

ΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΡΕΠΕΤΙΣΤΑΣ

Με τα πατροπαράδοτα ήθη και έθιμα

Όπως κάθε χρόνο έτσι και εφέτος τη Δεύτερη ημέρα του Πάσχα πραγματοποιήθηκε με εξαιρετική λαμπρότητα το πανηγύρι του Αγίου Γεωργίου, προστάτη και πολιούχου της Ρεπετίστας. Τα παραδοσιακά ήθη και έθιμα τηρούνται εδώ με θρησκευτική ευλάβεια απ’ όλους τους κατοίκους του χωριού, ντόπιους και ξενητημένους και κάθε τέτοια μέρα αναβιώνουν και μας γυρίζουν πίσω στο όμορφο παρελθόν.

Το πρωϊ ετελέσθη η Θεία Λειτουργία από τον εφημέριο του χωριού π. Απόστολο Σιάχο με ξεχωριστή κατάνυξη και ο ναός γέμισε ασφυκτικά τόσο από τους Ρεπετιστιώτες όσο και από Παρακαλαμιώτες καθώς και πολλούς φίλους Γιαννιώτες που ήρθαν στο χωριό για την ημέρα αυτή.

Το τροπάριο του Αγίου Γεωργίου «ως των αιχμαλώτων ελευθερωτής και των πτωχών υπερασπιστής…» αντηχεί στο ναό και το εκκλησίασμα σιγοψάλλει μαζί με τους ψάλτες. Στιγμές θρησκευτικής συγκίνησης, προσευχής και μυσταγωγίας.

Μετά τη θεία λειτουργία οι πιστοί στην πλακόστρωτη πλατεία του χωριού αντάλλαξαν τις ευχές και γεύτηκαν το παραδοσιακό τσίπουρο και λουκούμι, που προσέφερε η Εκκλησιαστική Επιτροπή.

Το μεσημέρι στο Πνευματικό Κέντρο του χωριού έγινε το παραδοσιακό γεύμα, προσφορά της Εκκλησιαστικής Επιτροπής. Παρεκάθησαν ο Ρεπετιστιώτης βουλευτής της Ν.Δ. Αντώνης Φούσας, ο δήμαρχος Άνω Καλαμά Σταύρος Βιρβίλης, ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Θωμάς Δημητρίου, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Νικηφόρος Κάτσενος, ο αντιπρόεδρος της Αδελφότητας Ρεπετιστιωτών Αθηνών Στέφανος Φούσας, πολλοί ξενητημένοι Ρεπετιστιώτες και αρκετοί κάτοικοι των γειτονικών χωριών.

Όλοι οι παραπάνω φορείς απηύθυναν χαιρετισμούς και τόνισαν την ιδιαίτερη αξία τούτων των κοινών τραπεζών που παραπέμπουν στο μακρινό παρελθόν και που εμείς οι νεώτεροι έχουμε χρέος να κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας για να συνεχίζεται έτσι η παράδοση και η ιστορία. Εξ’ άλλου αυτά τα γνήσια και αγνά ήθη και έθιμα, οι δημοτικοί χοροί και τα τραγούδια, οι θρύλοι και οι παραδόσεις, η λαϊκή ζωή, είναι η ταυτότητά μας, οι ρίζες μας, οι αξίες μας.

Οι πανηγυριστές απόλαυσαν τα παραδοσιακά φαγητά, που με επιμέλεια και πολύ μεράκι παρασκεύασαν οι Ρεπετιστιώτες Χρήστος Μήτσης και Στέφανος Γκίκας. Ιδιαίτερα πρέπει να επισημανθεί ο ρόλος της νεολαίας Ρεπετίστας (φοιτητές, μαθητές Λυκείων και Γυμνασίων που παρεβρέθηκαν στο χωριό λόγω των διακοπών του Πάσχα), που σερβίραν τα φαγητά σε χρόνο μηδέν κάτω από τις οδηγίες και συμβουλές του Γιάννη Τσιμογιάννη, μέλους του Πολιτιστικού Συλλόγου Ρεπετίστας.

Ακολούθησε η περιφορά του δίσκου της εκκλησίας με την εικόνα του Αγίου Γεωργίου, όπως θέλει το έθιμο εδώ και πολλά χρόνια που για μια ακόμη φορά κρατούσε ο μπάρμπα Γρηγόρης Φούσας. Στη συνέχεια στήθηκε δημοτικός χορός στην όμορφη κεντρική πλατεία και το γλέντι συνεχίστηκε το απόγευμα μέχρι αργά το βράδυ.

Να ευχηθούμε και του χρόνου και ο προστάτης Άγιος Γεώργιος να χαρίζει υγεία, χαρά και ευτυχία σε όλους.

Comments are closed.