Rss

Στη διάρκεια της θερινής περιόδου, ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΡΕΠΕΤΙΣΤΙ – Σεπτέμβριος 2005

Εφημερίδα «ΤΟΛΜΗ» Σεπτέμβριος 2005

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΡΕΠΕΤΙΣΤΙ

Στη διάρκεια της θερινής περιόδου

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και εφέτος πραγματοποιήθηκαν οι καθιερωμένες εδώ και πέντε χρόνια, εκδηλώσεις στο Ρεπετίστι, με αφορμή τη μεγάλη γιορτή της χριστιανοσύνης στις 15 Αυγούστου, ημέρα κατά την οποία τιμάται η Κοίμηση της Θεοτόκου στο γραφικό και ωραίο εκκλησάκι στο Βορώνι.

Έτσι την παραμονή της εορτής έγινε στο Πνευματικό Κέντρο του χωριού σύσκεψη των τοπικών φορέων, εκκλησιαστικής επιτροπής, Τοπικού Συμβουλίου, Αδελφότητας και Πολιτιστικού Συλλόγου Ρεπετίστας, όπου συζητήθηκαν τα προβλήματα του χωριού και αντηλλάγησαν απόψεις, μέσα σ’ ένα κλίμα αγάπης, συνεννόησης και ομόνοιας. Στη σύσκεψη πήρε μέρος και ο Ρεπετιστιώτης βουλευτής της Ν.Δ. Αντώνης Φούσσας, που έκανε ουσιαστικές παρεμβάσεις και υπέδειξε τρόπους για την επίλυση θεμάτων του χωριού.

Το πρωϊ της 15ης Αυγούστου, στο εκκλησάκι της Παναγίας στο Βορώνι έγινε πανηγυρική θεία λειτουργία με συμμετοχή όλων των ντόπιων και ξενιτεμένων Ρεπετιστιωτών καθώς και των κατοίκων των γειτονικών χωριών Βροντισμένης και Παρακαλάμου. Όλος ο χώρος μέσα και έξω από το εκκλησάκι της Παναγίας κατακλύστηκε από τον κόσμο, ενώ περιμετρικά ήταν αραγμένα τα αυτοκίνητα.

Τη θεία λειτουργία τέλεσε, όπως και πέρυσι ο αιδεσιμώτατος κ. Γεώργιος, εφημέριος των Κουκλιών με ξεχωριστή θρησκευτική κατάνυξη και το τέλος μίλησε για την αγία ζωή και το έργο της Υπεραγίας Θεοτόκου.

«Τιμούμε, σήμερα, αγαπητοί μου χριστιανοί, μια μεγάλη γυναικεία μορφή της χριστιανοσύνης. Μια μορφή, που όμοια της δεν υπήρξε άλλη, ούτε στην Παλαιά, ούτε στην Καινή Διαθήκη. Τιμούμε την Υπεραγία Θεοτόκο, την Παναγία μας, που είναι πάντοτε κοντά μας. Είναι η Αγία που είναι πάνω απ’ όλους τους αγίους και τις αγίες. Είναι η Παναγία. Εκείνη στην οποία ο Λόγος του Θεού σαρκώθηκε. Εκείνη που έφερε στον κόσμο τον Υπέρ Λόγου, τον Κύριο Ιησού, Ας ζητήσουμε τη χάρη ΤΗΣ και τη βοήθεια ΤΗΣ σε κάθε θέμα μας».

Το κήρυγμα του π. Γεώργιου ήταν πράγματι εμπνευσμένο και το πυκνό ακροατήριο άκουγε το λόγο από τη φορητή μεγαφωνική συσκευή που φροντίζει εδώ και πέντε χρόνια, κάθε τέτοια μέρα, να τοποθετεί η Εκκλησιαστική Επιτροπή Ρεπετίστας.

Παραβρέθηκε και έψαλλε με τη γνωστή Βυζαντινή βροντερή και μελωδική φωνή ο Δήμαρχος Άνω Καλαμά κ. Σταύρος Βιρβίλης, απόφοιτος του Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς. Ακολούθησε αγιασμός κάτω από τα αιωνόβια δέντρα και στο τέλος ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ρεπετίστας Νικηφόρος Κάτσενος ευχαρίστησε τον π. Γεώργιο για την ωραία θρησκευτική τελετή και το εμπνευσμένο κήρυγμα.

Το βράδυ στην Κεντρική Πλατεία του χωριού ο Πολιτιστικός Σύλλογος οργάνωσε βραδιά Δημοτικού Τραγουδιού. Ο Πρόεδρος του Π.Σ. Νικηφόρος Κάτσενος καλωσόρισε όλους και είπε: «Προσπαθούμε κάθε τέτοια μέρα να αναβιώνουμε και να κρατήσουμε με όλη τη δύναμη της ψυχής μας, τα πατροπαράδοτα και γνήσια ήθη και έθιμά μας, τους χορούς και τα τραγούδια, τους θρύλους και τις παραδόσεις μας. Είναι η εθνική μας ταυτότητα, οι ρίζες μας και η κληρονομιά μας. Ας τα μεταδώσουμε και στα παιδιά μας».

Ο δήμαρχος κ. Βιρβίλης είπε στο χαιρετισμό του: «Χαίρομαι που βλέπω τα χωριά μας αυτές τις μέρες, να είναι γεμάτα από κόσμο και νιώθω περήφανος που τα παιδιά μας κρατούν στην ψυχή τους τις παραδόσεις και τα έθιμά μας. Είμαι βέβαιος πως θα συνεχίσουν να σφυρηλατούν την εθνική συνείδηση και να μαθαίνουν και στους άλλους την τοπική ιστορία».

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Θωμάς Δημητρίου, ο αντιπρόεδρος της Αδελφότητας Ρεπετιστιωτών Στέφανος Φούσας καθώς και ο βουλευτής κ. Αντώνης Φούσας. «Θέλω, είπε ο κ. Αντ. Φούσσας, να καλωσορίσω στο χωριό μας όλους εσάς και να συγχαρώ τους συντελεστές της εκδήλωσης και ιδιαίτερα τον Πολιτιστικό Σύλλογο του χωριού μας για το έργο που πραγματοποιεί. Τα χωριά μας αξίζουν καλύτερες μέρες και προς την κατεύθυνση αυτή πρέπει όλοι να βοηθήσουμε. Πολιτεία, τοπικοί φορείς, δημοτικοί άρχοντες, πολιτιστικοί σύλλογοι κ.ά.

Στους παρευρεθέντες προσφέρθηκαν παραδοσιακές τυρόπιτες που με μεράκι ετοίμασαν οι γυναίκες του χωριού, τις οποίες ο Πρόεδρος του Π.Σ. ευχαρίστησε επώνυμα. Το γλέντι κράτησε μέχρι τις 4 το πρωϊ και ξεχωριστή ήταν η συμμετοχή της νεολαίας Ρεπετίστας καθώς και πολλών νέων Ρεπετιστιωτών που διαμένουν στον Καναδά.

Τέλος, στις 17-8-05 πραγματοποιήθηκε η ετήσια εκδρομή του Π.Σ. στη Λευκάδα, στην οποία πήραν μέρος όλοι οι νέοι του χωριού. Το βράδυ στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου ο καρδιολόγος γιατρός Στέφανος Φούσσας, Δ/ντης του Τζάνειου Νοσοκομείου παρουσίασε στους νέους και πολλούς χωριανούς το θέμα: Οι καρδιακές παθήσεις και η αντιμετώπισή τους. Η ομιλία ήταν ολιγόλεπτη, ακολούθησε συζήτηση και άφησε άριστες εντυπώσεις. Και του χρόνου.

Comments are closed.