Rss

Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ, Στον Άη Σωτήρα Παηδονιάς – Ιούλιος – Αύγουστος 2005

Γράφει ο ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΚΑΤΣΕΝΟΣ, φιλόλογος

Στο ονομαστό βυζαντινού ρυθμού, εξωκλήσι του Αη Σωτήρα Παηδονιάς, στις ανατολικές πλαγιές του Κασιδιάρη, σήμερα της γιορτής της Μεταμόρφωσης του Χριστού, ανεβήκαμε με πολλούς Ρεπετιστιώτες, ντόπιους και απόδημους για να εκκλησιαστούμε.

Κορυφαία γιορτή της χριστιανοσύνης, η γιορτή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στο όρος Θαβώρ, όπου, ως γνωστόν παραβρέθηκαν πέντε πρόσωπα, ο Μωϋσής και ο Ηλίας από την Παλαιά Διαθήκη και τρεις μαθητές ο Πέτρος, ο Ιάκωβος και ο Ιωάννης από την Καινή Διαθήκη και έγιναν μέτοχοι του Θαβωρείου φωτός. Γιορτή που τιμάται από την Ορθοδοξία με ιδιαίτερη αίγλη.

Ο ναός του Σωτήρα είναι χτισμένος στο δρόμο που οδηγεί προς την Παλιογκρίμπιανη και την Παναγιά τη Σπηλιώτισσα, πάνω από τον Πύργο του Μελά στην Παηδονιά, πνιγμένος γύρω- γύρω από αιωνόβια δένδρα και πυκνή βλάστηση.

Σήμερα ο ναός έχει πλήρως ανακαινιστεί τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά από την αρχαιολογική υπηρεσία, ύστερα από ενέργειες του Ρεπετιστιώτη βουλευτή Αντώνη Γρ. Φούσα, και θα στέκεται εδώ ψηλά για πολλά χρόνια περήφανος προκειμένου να διατρανώνει το ένδοξο και ιστορικό παρελθόν του. Όπως και στ’άλλα εξωκλήσια της Πογδόριανης, έτσι κι εδώ στον Αη Σωτήρα υπήρχε ένας μικρός συνοικισμός που στο βιβλίο προσκομιδής του Σώσινου αναφέρεται ως μαχαλάς του Σωτήρος «Σωτήρα Μαχαλάς».

Ο περίβολος του ναού είναι φτιαγμένος από μεγάλες πέτρες και καταλαμβάνει μια αρκετά μεγάλη έκταση. Ο ναός είναι σχετικά μικρός. Η είσοδός του είναι αψιδωτή και το τέμπλο, που χωρίζει το ιερό από τον κυρίως ναό είναι απλό. Θαυμάσιας τεχνοτροπίας είναι η εικόνα της Παναγίας στο τέμπλο, που, κοιτάζοντας την από μακριά, νομίζεις ότι είναι ένα ωραίο ψηφιδωτό. Αριστερά στον τοίχο η μεγάλη εικόνα της Μεταμόρφωσης, που όλοι οι προσκυνητές ασπάζονται με σεβασμό. Η κόγχη του Ιερού διακοσμείται με ωραίες τοιχογραφίες, άγνωστης χρονολογίας.

Εξ άλλου πουθενά στο ναό δεν υπάρχει χρονολογία ούτε και επιγραφή. Ο Παρακαλαμιώτης Ανδρέας Γκόγκος, επίτιμος Σύμβουλος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, στο περισπούδαστο για την περιοχή βιβλίο του «ΠΑΡΑΚΑΛΑΜΟΣ» γράφει σχετικά: «Από τις μεγάλες πέτρες που έχει στην τοιχοποιία του ο ναός, από την τεχνοτροπία της κατασκευής του, από τη μορφή του, εξωτερικώς και εσωτερικώς και από σχετικές ενδείξεις (βιβλίο προσκομιδής του Σώσινου, ιστορία του τόπου, θρύλοι, παραδόσεις), συμπεραίνεται ότι ο ναός είναι πολύ παλιός, σύγχρονος του Άη Θανάση. Οι δύο αυτοί ναοί, Αη Θανάσης και Αη Σωτήρας, πρέπει να χτίστηκαν κατά την εποχή του Δεσποτάτου της Ηπείρου (1204 – 1430). Αν δεν είναι οι πρώτοι, σίγουρα είναι μεταξύ των πρώτων που ιδρύθηκαν εκείνα τα χρόνια».

Ο αιδεσιμότατος π. Απόστολος Σιάχος, τελεί όπως πάντα, με ιδιαίτερη θρησκευτική κατάνυξη τη θεία λειτουργία. Οι ψάλτες με προεξάρχοντα τον γνωστό στην ευρύτερη περιοχή Κώστα Τσιάνο ψάλλουν με έντονο θρησκευτικό παλμό. Το τροπάριο «Μετεμορφώθης εν τω όρει Χριστέ ο Θεός…» αντηχεί μέσα κι έξω από το ναό, ενώ οι προσκυνητές που έφθασαν εδώ με τα αυτοκίνητα αψηφώντας τον «χειμωνιάτικο» καιρό, σιγοψιθυρίζουν μαζί με τον ιερέα και τους ψάλτες. Πρώτη φορά τόσοι πολλοί προσκυνητές βρέθηκαν σ’εξωκλήσι. Η αγαπητή σ’όλους μας Ελένη Παλούκα είναι πανταχού παρούσα. Σβήνει τα κεριά, βοηθάει τον ιερέα την ώρα που οι πιστοί μεταλαβαίνουν και τα χείλη της σιγοψέλνουν ευλαβικά.

Να είσαι καλά Ελένη και ο Χριστός που σήμερα γιορτάζουμε τη Μεταμόρφωση του, να σου δίνει δύναμη και υγεία, για ν’ανάβεις κάθε τόσο τα καντήλια στα εξωκλήσια της πάλαι ποτέ ονομαστής Πογδόριανης.

Στο τέλος της Θείας λειτουργίας ανταλλάσσουν ευχές και γεύονται λουκούμι, τσίπουρο, καρπούζι και αναψυκτικά που προσφέρει η Εκκλησιαστική Επιτροπή Ρεπετίστας.

Comments are closed.