Rss

ΤΙΜΗΘΗΚΕ Η ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ, Στο γραφικό εξωκλήσι της – Ιούλιος – Αύγουστος 2005

Γράφει ο ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΚΑΤΣΕΝΟΣ, φιλόλογος

Στο ειδυλλιακό και γραφικό εκκλησάκι της Άη- Μαρίνας, σε μια υπέροχη φυσική ομορφιά, εκεί όπου τα κρυστάλλινα και γάργαρα νερά μαζί με τα πουλιά, υμνούν και δοξολογούν, σε καθημερινή βάση, το Δημιουργό τους, το Μεγαλοδύναμο Θεό. Ανηφορίσαμε με μια παρέα φίλων Ρεπεριστιωτών στις 17 Ιουλίου που τιμάται η μνήμη της Αγίας Μαρίνας.

Η Αγία Μαρίνα βρίσκεται ανατολικά από την μεγάλη και ονομαστή μονή του Σώσινου, σ’ένα μεγάλο οροπέδιο από χωράφια, εγκαταλειμμένα σήμερα, και χερσότοπους, αριστερά από τους Άη Γιώργηδες και δεξιά από τους Άη Θόδωρους, εκεί όπου παλιότερα απλώνονταν η μεγάλη και πολυάνθρωπη Πογδόριανη.

Η Εκκλησία είναι πολύ παλιά- σήμερα βέβαια είναι ανακαινισμένη- και είναι χτισμένη πάνω σ’ένα πλατύ λόφο, ενώ γύρω της υπάρχουν αιωνόβια δέντρα. Δίπλα από την εκκλησία είναι η βρύση «Ντριάπεσι» με το κρύο και καθαρό νερό. Απ’εδώ παλιά υδρεύονταν όχι μόνο το Ρεπετίστι, αλλά και η Αρετή. Οι νοικοκυρές από βαθιά χαράματα έρχονταν με τα ζώα, φορτωμένα τις βαρέλες και περίμεναν πολλές ώρες μέχρι να γεμίσουν με κρύο νερό της πηγής. Μια ατέλειωτη σειρά πήγαινε και ερχόταν στο χωριό, με πρόσωπα χαρούμενα και γελαστά, φέρνοντας στο σπίτι το πολύτιμο αγαθό, το νερό.

Όλη η τοποθεσία εδώ είναι όμορφη. Πριν από αρκετά χρονιά, τότε που τα χωριά έσφυζαν από ζωή και τα σχολεία είχαν πολλά παιδιά, συγκεντρώνοντας, σε σχολικές εκδρομές, οι μαθητές όλων των δημοτικών σχολείων των γύρω χωριών, Παρακαλάμου, Άνω Παρακαλάμου, Κουκλιών, Αρετής και Ρεπετίστας, αριθμός μαθητών πάνω από 500 παιδιά! Ένα αληθινό μελισσόϊ ξεχύνονταν στη γύρω φύση, που με τα παιχνίδια, τα τραγούδια και ξεφωνητά δημιουργούσαν ζωντανή ατμόσφαιρα και μια εξαίσια πανδαισία. Εδώ και οι δάσκαλοι τους συζητούσαν τα προβλήματα των μαθητών τους και προσπαθούσαν για ότι καλύτερο.

Όμορφες, αξέχαστες παιδικές αναμνήσεις και ζωηρά παιδικά βιώματα ήρθαν στο νου, τω καλών μας φίλων Ρεπετιστιωτών από τη μαθθητική τους ζωή, στιγμές που έφυγαν ανεπιστρεπτί. Σήμερα τα δημοτικά σχολεία στα χωριά μας είναι κλειστά και μόνο για λίγες μέρες το καλοκαίρι ακούγονται σποραδικές φωνές τα ξενιτεμένα παιδιά που καταφθάνουν με τους γονείς τους. Όμως η μνήμη της Άη Μαρίνας, έφερε και πάλι εδώ πολλούς προσκυνητές από το Ρεπετίστι, τον Παρακάλαμο, την Παηδονιά και τον Άνω Παρακάλαμο, που γέμισαν ασφυκτιά το εκκλησάκι και τη γύρω περιοχή και μαζί με τον αιδεσιμότατο π. Απόστολο Σιάχο και τους ψάλτες ένωσαν τις προσευχές τους, ζητώντας τη βοήθεια της Αγίας Μαρίνας και τη μεσιτεία της προς το Χριστό και την Υπεραγία Θεοτόκο. Έτσι ζωντάνεψε για λίγο όλη η περιοχή. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας οι προσκυνητές αντάλλαξαν τις ευχές τους, γεύτηκαν λουκούμι- καρπούζι- τσίπουρο και αναψυκτικά που πρόσφερε η Εκκλησιαστική Επιτροπή με τον ακούραστο και πανταχού παρών Γρηγόρη Φούσα.

Σε λίγο ο χώρος αδειάζει από τους πιστούς. Τελευταία και πάλι η καλή μας Ελένη Παλούκα, μας ξεπροβοδίζει και μας εύχεται «και του χρόνου».

Ας μας δίνει δύναμη και υγεία η Αγία Μαρίνα για να ξανασυγκεντρωθούμε εκεί και την επόμενη χρονιά.

Comments are closed.