Rss

Το Πανηγύρι Του Αγίου Γεωργίου Ρεπετίστας – Μάιος 2004

1

Γράφει ο ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΚΑΤΣΕΝΟΣ, φιλόλογος

Με θρησκευτική λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε στο Ρεπετίστι 23-4-04 η μνήμη του Αγίου Γεωργίου, προστάτη του χωριού. Το πρωί ετελέσθη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην οποία χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως-Πωγωνιανής και Κονίτης κ. κ. Ανδρέας με τη συμμετοχή των αρχιμανδριτών π. Ιωήλ και π. Χειρουβίμ καθώς και του ιερέα της ενορίας Αγίου Γεωργίου Ρεπετίστας, αιδεσιμότατου π. Αποστ. Σιάχου.

Ο ναός του Αγίου Γεωργίου γέμισε από τους κατοίκους του χωριού Ρεπετίστας καθώς και των γειτονικών χωριών και ιδίως του Παρακαλάμου που κάθε χρόνο καταφθάνουν εδώ για να προσκυνήσουν την εικόνα του μεγαλομάρτυρα Αγίου Γεωργίου.

Η Θεία λειτουργία τελείται με θρησκευτική κατάνυξη και ευλάβεια από το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη κ. κ. Ανδρέα και τους λοιπούς ιερείς και ο ναός αντηχεί από τις δεήσεις και τις ψαλμωδίες. «Ως τον αιχμαλώτων ελευθερωτής και των πτωχών υπερασπιστής, ασθενούντων ιατρός τροπαιοφόρε Μεγαλομάρτυς Γεώργιε», σιγοψάλλει μαζί με τους ψάλτες όλο το εκκλησίασμα.

Στιγμές θρησκευτικής συγκίνησης, προσευχής και μυσταγωγίας.

Το κήρυγμα του Μητροπολίτη Ανδρέα

Το κήρυγμα στη συνέχεια του Σεβασμιιοτάτου για τη ζωή και τη δράση μα πάνω από όλα τη θυσία του Μεγαλομάρτυρα Αγίου Γεωργίου, εντυπωσιάζει το εκκλησίασμα. «Νέος, δυνατός, λαμπρός αξιωματικός του Ρωμαϊκού στρατού, ο Άγιος Γεώργιος, αψήφησε τις δελεαστικές προτάσεις του αυτοκράτορα, όταν τον κάλεσε ν’απαρνηθεί το Χριστό- είπε ο Σεβασμιώτατος- και να συνεχίσει τη στρατιωτική του καριέρα στο Ρωμαϊκό Στρατό. Είμαι Χριστιανός, βροντοφώναξε και δεν απαρνούμαι την πίστη μου, θέλοντας να δείξει και σ’εμάς σήμερα το παράδειγμα να μένουμε σταθεροί στο Χριστό και να διατρανώνουμε καθημερινά την πίστη μας. Να μην λυγίζουμε και να μη κλονιζόμαστε μπροστά στον κίνδυνο. Ο Χριστός είναι η ζωή και η Ανάσταση. Σ’Αυτόν να προσβλέπουμε και Αυτόν να έχουμε στήριγμα, όπως ο σημερινός Άγιος μας, ο μεγαλομάρτυς Γεώργιος», κατέληξε ο Σεβασμιότατος.

Τιμή για τον π. Απόστολο Σιάχο

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Μητροπολίτης κ. κ. Ανδρέας- επεφύλαξε στο εκκλησίασμα και ιδιαίτερα στους κατοίκους της Ρεπετίστας μια «έκπληξη», όπως χαρακτήρισε ο ίδιος. Απένειμε το οφίκιο του «Οικονόμου» στον αιδεσιμότατο π. Απόστολο Σιάχο, εφημέριο της ενορίας Αγίου Γεωργίου, εν μέσω παρατεταμένων ιαχών των προσκυνητών «άξιος, άξιος, άξιος». Ήταν μια πολύ συγκινητική στιγμή τόσο για τον ίδιο τον π. Απόστολο όσο και για όλους τους Ρεπετιστιώτες, η αναγνώριση του έργου του. «Παντού- είπε ο Σεβασμιότατος- όπου η Ι. Μητρόπολη μας χρειάστηκε, ο π. Απόστολος δεν έφερε αντίρρηση και δεν εγόγγισε».

Παραδοσιακό γεύμα

Το μεσημέρι στο Πνευματικό Κέντρο του χωριού έγινε το παραδοσιακό γεύμα, προσφορά της Εκκλησιαστικής Επιτροπής. Παρακάθισαν ο Ρεπετιστιώτης βουλευτής Αντώνης Φούσας, ο δήμαρχος Άνω Καλαμά Σταύρος Βιρβίλης, ο Πρόεδρος του τοπικού Συμβουλίου κ. Θ. Δημητρίου, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου κ. Ν. Κάτσενος. Όλοι απόλαυσαν τα παραδοσιακά φαγητά που με επιμέλεια παρασκεύασαν οι Ρεπετιστιώτες Χρήστος Μήτσης και Στέφανος Γκίκας. Ύστερα από την περιφορά του δίσκου της εκκλησίας με την εικόνα του Αγίιου Γεωργίου που κρατούσε ο μπάρμπα Γρηγόρης Φούσας, μέλος της Εκκλησιαστικής Επιτροπής, ακολούθησε δημοτικός χορός στην όμορφη και πλακοστρωμένη κεντρική πλατεία και το γλέντι συνεχίστηκε το απόγευμα και μέχρι αργά το βράδυ.

Αυτά τα αγνά, τα ωραία, τα παραδοσιακά ήθη και έθιμα έχουμε χρέος εμείς οι νεώτεροι να τα διαφυλάξουμε και πολύ περισσότερο να παραδώσουμε γνήσια και αλώβητα στα παιδιά μας.

Αυτά είναι η ιστορία μας. Είναι η ταυτότητα μας, είναι η φυσιογνωμία μας. Σε όλους που τίμησαν τις εκδηλώσεις, απευθύνουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ και ευχόμαστε ολόψυχα ο Άγιος Γεώργιος να χαρίζει υγεία, δύναμη και βοήθεια.

Comments are closed.