Rss

Εκδρομή στην Ναύπακτο

Την έκτη κατά σειρά ηµερήσια εκδροµή πραγµατοποίησε στις 17/8/2006 ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ρεπετίστας στη µακρινή αλλά γραφική και ιστορική Ναύπακτο µε τη συµµετοχή όλων των νέων του χωριού, που κι εφέτος βρέθηκαν για τις καλοκαιρινές τους διακοπές στο χωριό, πολλών αποδήµων και ντόπιων χωριανών. Ήταν ένα ραντεβού που δόθηκε πέρυσι, την ίδια ακριβώς µέρα, επιστρέφοντας από τη Λευκάδα και φέτος πραγµατοποιήθηκε χάρη και στην πολύτιµη οικονοµική βοήθεια που πρόσφερε στον Π.Σ. ο Πρόεδρος του Τοπικού Συµβουλίου Ρεπετίστας Θωµάς Δηµητρίου και ήταν και ο ίδιος παρών στην εκδροµή. Το λεωφορείο του τουριστικού γραφείου “ΠΑΜΒΩΤΙΣ” των αδελφών Σταύρου και Θωµά Μανώλη, µε οδηγό το Δηµήτρη Τάσση, που µε την άψογη συµπεριφορά, την τεχνική της οδήγησης και την ξενάγηση σε αρκετά σηµεία της διαδροµής, ξεκίνησε από το Ρεπετίστι στις 7 το πρωί. Από νωρίς στην κεντρική πλατεία είχαν συγκεντρωθεί όλοι οι νέοι και µε τις ζωηρές φωνές ξεσήκωσαν τους περισσότερους χωριανούς. Ύστερα από τα καληµερίσµατα, τις συστάσεις και τις ευχές, το λεωφορείο µέσω Ιωαννίνων κατεβαίνει προς την Άρτα. Περνάµε το Μενίδι και σε λίγο φτάνουµε στην Αµφιλοχία, όπου το πρωινό θαλασσινό αεράκι µας δροσίζει Μια στάση έξω από το Αγρίνιο µας ξεκουράζει. Διασχίζοντας το Κλεισορέµατα κατευθυνόµαστε προς το Αντίρριο, ενώ από µακριά η γέφυρα Ρίου – Αντίρριου µας εντυπωσιάζει καθόσον αποτελεί ένα σύγχρονο τεχνολογικό θαύµα.

Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΠΟΛΗ

Στρίβουµε αριστερά για τη Ναύπακτο και ο γράφων αναφέρεται στη σηµερινή πόλη, που αποτελεί το οικονοµικό και διοικητικό κέντρο της Ναυπακτίας και αδιαµφισβήτητα είναι µια από τις πιο όµορφες πόλεις της χώρας. Συνδυάζει αρµονικά µαρτυρίες της µακρόχρονης ιστορικής της πορείας, µε το πανέµορφο φυσικό περιβάλλον και τη διατήρηση του παραδοσιακού της ύφους. Η Ναύπακτος είναι κτισµένη αµφιθεατρικά σ’ ένα παραλιακό ύψωµα του συγκροτήµατος του βουνού της Ναυπακτίας, κοντά στην έξοδο του Κορινθιακού κόλπου, ανάµεσα στους Δελφούς και το Μεσολόγγι Μοναδικό είναι το κάστρο της, που αγκάλιαζε ολόκληρη τη νότια πλευρά του λόφου, στο οποίο είναι κτισµένο. Η πόλη διαθέτει πληθώρα αξιοθέατων. Το κάστρο στην κορυφή του που καταλήγει στο µικρό λιµανάκι µε τα Ενετικά τείχη, το επιβλητικό ρολόι, το αρχοντικό του Μπότσαρη, οι γραφικές παραλίες, το Ενετικό λιµάνι κ.α.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ

Η Ναύπακτος είναι από τις λίγες ελληνικές πόλεις που κατόρθωσαν να περάσουν από την προίστορική εποχή στην εποχή µας. Τριάντα ολόκληρες αιώνες µάχεται ενάντια στην ανθρώπινη µανία χιλιάδων κατακτητών και την οργή των φυσικών στοιχείων. Κι όµως αυτή στέκεται εδώ, στο ίδιο µέρος, σύµβολο καρτερίας, αντοχής και αντίστασης. Ο µύθος, η ανδρεία, η αυταπάρνηση και τόσα άλλα χαρακτηριστικά, που δένονται µε αυτή την πόλη, παρουσιάζονται για πρώτη φορά λεπτοµερειακά . Από την κάθοδο των Δωριέων µέχρι σήµερα η Ναύπακτος βρισκόταν πάντα στην πρώτη γραµµή του αγώνα και του πολιτισµού. Άνθρωποι γεµάτοι ηρωισµό, µεγαλείο φαντασία, ροµαντισµό και αξία γεννήθηκαν, µεγάλωσαν ή έδρασαν σε τούτο το χώρο. Η αρχή της χάνεται πέρα από τη χρονιά ορόσηµο του 1114 π.Χ. που την πάτησε το Δωρικό πέλµα. Την ονοµασία της η Ναύπακτος οφείλει στην κατασκευή εκεί πλοίων, ναύς= πλοίο και πείγνυµι= κατασκευάζω. Θα ήθελε κανείς πολλές σελίδες για να αναφερθεί στα ιστορικά της στοιχεία. Μέχρι το 1204 ήταν βυζαντινή επαρχία. Το 1210 ο Μιχαήλ Άγγελος Ηπείρου την περιέλαβε στις κτήσεις του. Δεσποτάτου της Ηπείρου. Το 1338 την καταλαµβάνουν οι Βενετοί και το 1499 πέφτει στα χέρια των Τούρκων. Το 1571 (7 Οκτωβρίου) διεξάγονται στη θαλάσσια περιοχή της Ναυπάκτου µία από τις µεγαλύτερες µάχες όλων των εποχών για την παγκόσµια ιστορία, «η ναυµαχία της Ναυπάκτου», στην οποία ο τουρκικός στόλος έπαθε µεγάλη πανωλεθρία από τον ενωµένο ευρωπαίκό (Βενετούς, Ισπανούς, Πάπα, Ιταλούς κ.α.). Το 1699 η Ναύπακτος παραδίδεται στους Τούρκους απ’ όπου απελευθερώνεται το 1829.

ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Μια οµάδα εκδροµέων επισκέπτεται το κέντρο της πόλης και στη συνέχεια κατευθύνεται στη γραφική παραλία του Γκρίµποβου. Άλλοι απολαµβάνουν το µεσηµεριανό θαλάσσιο µπάνιο και άλλοι δροσίζονται στη θαυµάσια παραλία µε τα αιωνόβια πλατάνια. Μια άλλη οµάδα επισκέπτεται µε 4-5 ταξί το σύγχρονο µοναστήρι του Τρικόρφου.

ΣΤΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ

Το απόγευµα όλοι µαζί πηγαίνουµε στο Μεσολόγγι, την Ιερή Πόλη, όπως έχει ονοµαστεί και στον κήπο των Ηρώων βγάζουµε αναµνηστικές φωτογραφίες. Το Μεσολόγγι υπήρξε πατρίδα πέντε πρωθυπουργών (Σπ. Τρικούπη, Χαρ. Τρικούπη, Ζην. Βάλβη, Δηµ. Βάλβη, Επ. Δεληγιώργη) και πολλών σηµαντικών ποιητών Κ. Παλαµά, Γ. Δροσίνη. Οι αγώνες του έµειναν ηρωικοί στην Ελληνική ιστορία και έγινε το πολιτικό και στρατιωτικό κέντρο των επαναστατών της Δυτικής Ελλάδας και της Ηπείρου. Η έξοδος του Μεσολογγίου υπήρξε το συγκλονιστικότερο από τα γεγονότα της Ελληνικής επανάστασης. Η σηµασία της Εξόδου αλλά και της πολιορκίας που προηγήθηκε υπήρξε αποφασιστική για την παραπέρα πορεία της Ελληνικής επανάστασης. Ύστερα διασχίζουµε τη λιµνοθάλασσα µε τα αβαθή νερά. Εδώ όλα είναι γραφικά. Τα σπίτια µε τους σιδερένιους δοκούς χτισµένα µέσα στα νερά, οι αλυκές από τη µια µεριά και η ανοιχτή θάλασσα µπροστά µας, όπου αρκετοί λουόµενοι απολαµβάνουν το απογευµατινό τους µπάνιο. Σταµατούµε για λίγο και ύστερα µε λεωφορείο, αφού αποχαιρετήσουµε το ωραίο φυσικό περιβάλλον, µέσω Αγρινίου, παίρνουµε το δρόµο της επιστροφής. Χωρίς να το καταλάβουµε καθώς οι ώρες κυλούν, φτάνουµε στο Τέρροβο. Τα παιδιά το διασκεδάζουν µέσα στο πούλµαν και το µικρόφωνο είναι στη διάθεση του καθενός. Όλοι έχουν να πουν ένα καλό λόγο για την εκδροµή µας, που και φέτος συνδύασε τη µόρφωση, την ιστορία, το παρελθόν, µε τη διασκέδαση και την ψυχαγωγία. Μια εκδροµή, που όπως και οι προηγούµενες καταγράφτηκε στα πεπραγµένα του Πολιτιστικού Συλλόγου Ρεπετίστας και θα µείνει για πολύ καιρό ζωτανή στη θύµηση όλων. Στο τέλος όλοι υποσχέθηκαν να ξαναπάνε και του χρόνου για να γνωρίζουν κι άλλα όµορφα μέρη και να απολαύσουν τα μνηµεία και τους πολιτιστικούς θησαυρούς του τόπου µας.

Comments are closed.