Rss

Εκδρομή στην Πάργα

Για τέταρτη συνεχή χρονιά πραγµατοποιήθηκε κι εφέτος, στις 17 Αυγούστου, ηµερήσια εκδροµή του Πολιτιστικού Συλλόγου Ρεπετίστας στη γραφική και πανέµορφη Πάργα, που µμοιάζει καταπληκτικά µε νησί του Αιγαίου, µε τη συµµετοχή όλων των νέων του χωριού- που βρέθηκαν για διακοπές στη Ρεπετίστα- πολλών ξενητηµένων και ντόπιων χωριανών. Είναι µια εκδροµή που γίνεται κάθε τέτοια εποχή µε µπροστάρηδες τους νέους του χωριού, φοιτητές, µμαθητές Γυµνασίων, Λυκείων ακόµη και του δηµοτικού, που δίνουν ζωή και παλµό στο χωριό κάθε Αύγουστο και µε τη δυναµική τους παρουσία σ’ όλες τις εκδηλώσεις, τη συµπεριφορά και το φέρσιµο αποσπούν τα συγχαρητήρια και τους επαίνους των µμεγαλύτερων. Παρών για µια ακόµη χρονιά στην εκδροµή και ο Πρόεδρος του Τοπικού Συµβουλίου Θωµάς Δηµητρίου. Το λεωφορείο του τουριστικού γραφείου «Παµβώτις» µε οδηγό τον Διευθυντή του γραφείο Σταύρο Μανώλη, που µε την άψογη συµπεριφορά, την καλοσύνη και την καταδεκτικότητα προς όλους τους εκδροµείς, την άρτια τεχνική της οδήγησης αλλά και την ξενάγηση σε πολλά σηµεία της διαδροµής, ξεκίνησε από το Ρεπετίστι στις 7 το πρωί. Από νωρίς στην Κεντρική Πλατεία είχαν συγκεντρωθεί όλοι οι νέοι και µε τις χαρούµενες και ζωηρές φωνές του ξεσήκωσαν τους περισσότερους χωριανούς. Ύστερα από τα καληµερίσµατα, τις συστάσεις και τις ευχές το λεωφορείο, µέσω των χωριών Κουκλιών, ιεροµνήµης, Βασιλόπουλου βγαίνει στην Εθνική οδό Ιωαννίνων- Ηγουµενίτσας και κατηφορίζει προς το νοµό Θεσπρωτίας. Ο οδηγός µας Σταύρος Μανώλης µας ξεναγεί στο νοµό Ιωαννίνων. Μας λέει για το νησάκι που βρίσκεται στον ποταµό Καλαµά και το βυζαντινό του ναό κοντά στη Μενίνα ( είναι το µοναδικό νησί µέσα σε ελληνικό ποτάµι), για τα χωριά της Μουργκάνας, για την Εγνατία …

ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΓΗΡΟΜΕΡΙΟΥ

Σε λίγο διασχίζουµε την φειδωτή ανηφόρα και µπαίνουµε στο νοµό Θεσπρωτίας. Ο γράφων αναφέρεται στο όνοµά της, που πήρε από έναν Πελασγό ηγεµόνα, το Θεσπρωτό, και έχτισε την πρώτη θεσπρωτική πόλη, την Έφυρα. Ανασκαφές έφεραν στο φως Πελασγικά τείχη του 3ου και 4ου αιώνα κοντά στο ιστορικό µοναστήρι Γηροµέρι. Τόσο το µοναστήρι αυτό όσο και η µονή Φιλανθρωπινών στο νησί της Παµβώτιδας Ιωαννίνων καθώς και το µοναστήρι της Ευαγγελίστριας στο λόφο Σώσινο στην περιοχή µας αποτέλεσαν τους πνευµατικούς φάρους, που εξέπεµπαν Ελλάδα και Ορθοδοξία. Το µοναστήρι Γηροµερίου, κοντά στους Φιλιάτες ιδρύθηκε το 1300 περίπου. Μέχρι το 170 αιώνα λειτουργούσε εκεί ονοµαστή σχολή Ελληνικών γραµµάτων µε σπουδαία βιβλιοθήκη, όπως και στην ονοµαστή σχολή του Σώσινου, στο δικό µας µοναστήρι της Ευαγγελίστριας, στην πάλαι ποτέ ονοµαστή και αξιόλογη Πογδόριανη. Το 18ο αιώνα το µοναστήρι Γηροµερίου γνώρισε µεγάλη ακµή εξαιτίας των προνοµίων που του δόθηκαν από το Οικουµενικό Πατριαρχείο και εξ’ αιτίας χρηµατικών ενισχύσεων από τη Μολδαβία. Σήµερα σώζονται σ’ αυτό αξιόλογες τοιχογραφίες και έργα ξυλογλυπτικής, διάφορα κειµήλια όπως δισκοπότηρα, λειψανοθήκες, χειρόγραφα.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΓΑΣ

Με την ξενάγηση αυτή φθάνουµε στην Παραµυθιά και σε λίγο στρίβοντας δεξιά κατευθυνόµαστε προς την Πάργα. Η Πάργα είναι µια ιστορική κωµόπολη και ανήκει στο νοµό Πρέβεζας. Ο Ι. Κατακουζηνός του Βυζαντίου την αναφέρει σαν οχυρή υόλη. Το 1300 οι κάτοικοι της, για να αποφύγουν τις αλβανικές επιδροµές µεταφέρθηκαν από την αρχική τους θέση και έχτισαν νέα πόλη στη θέση της σηµερινής Πάργας. Στα χρόνια του Αλή Πασά η Πάργα βρισκόταν κάτω από Ενετική κατοχή και αποτελούσε το καταφύγιο των κυνηγηµένων Ελλήνων και το µέρος όπου οργανώνονταν επιθέσεις εναντίον των Τούρκων. Μετά την καταστροφή του ηρωικού Σουλίου, µια οµάδα κατοίκων του κατέφυγε στην Πάργα και από κεί στα νησιά του Ιονίου πελάγους. Έπειτα και πάλι είχε πολλές περιπέτειες, αφού πέρασε από πολλούς κατακτητές- Γάλλοι, Άγγλοι, Τούρκοι και τέλος παραδόθηκε στους Έλληνες.

ΟΙ ΟΜΟΡΦΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Με τις αφηγήσεις αυτές φτάσαµε κιόλας στην όµορφη και µεγάλη παραλία του Βάλτου. Τα µεγάλα παιδιά κατευθύνονται για µπάνιο κι εµείς οι µεγάλοι ανηφορίζουµε το πλακόστρωτο καλντερίµι για το κάστρο της Πάργας. Από κει απολαµβάνουµε όλη τη θέα, ώσπου το µάτι µας χάνεται βαθιά στο Ιόνιο Πέλαγος. Κατηφορίζουµε τα σκαλιά και μέσα από τα στενά σοκάκια της πόλης βρισκόµαστε στην παραλία. Είναι κιόλας μεσημέρι και η ζέστη ανηπόφορη. Έτσι το μικρό νησί μπροστά στον όρμο της Πάργας με την καταπράσινη βλάστηση και το πανέμορφο εκκλησάκι μας δελεάζει. Παίρνουμε το καραβάκι και πηγαίνουμε απέναντι. Ύστερα από λίγο, με το ίδιο πάλι καραβάκι επιχειρούμε μια μικρή θαλάσσια διαδρομή, απολαμβάνοντας την αύρα της θάλασσας για να βρεθούμε ξανά στην παραλία του Βάλτου και να γευματίσουμε με τα παιδιά στα θαυμάσια εστιατόρια, που είναι κατάσπαρτα στην παραλία.

ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

Η ανάβαση τώρα για τα Γιάννενα γίνεται πιο ευχάριστη, καθώς τα γέλια, τα τραγούδια και τα πειράγματα δίνουν και παίρνουν. Όλοι έχουν να πουν και από ένα καλό λόγο για την εκδρομή που συνδύασε τη μόρφωση, την ιστορία, το παρελθόν με τη διασκέδαση και την ψυχαγωγία. Μια εκδρομή που καταγράφτηκε στα πεπραγμένα του Πολιτιστικού Συλλόγου Ρεπετίστας και θα μείνει ζωντανή στη θύμιση όλων αφού τα παιδιά υποσχέθηκαν να ξαναπάνε και του χρόνου για να γνωρίζουν και άλλα όμορφα μέρη και να απολαύσoυν τα μνημεία και τους πολιτιστικούς θησαυρούς του τόπου μας.

Comments are closed.