Rss

Ιερός Ναός Ιωάννη του Θεολόγου στον Άνω Παρακάλαμο

Στην άλλοτε ονομαστή και πολυάνθρωπη Πογδόριανη, που απλώνονταν υπώρειες του Κασιδιάρη από τους Κουκλιούς ως τον Άνω Παρακάλαμο και από την Αρετή ως την Παηδονιά και τη Ρεπετίστα, ανεβήκαμε για μια ακόμη φορά, προκειμένου να εκκλησιαστούμε στον ιερό ναό του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, την Κυριακή 8/5 που τιμάται η μνήμη του Αγίου.

Ο Άη-Γιάννης βρίσκεται κοντά στα «Σιάδα» και η θεση του στην Πογδόριανη ήταν κεντρική. Δυστυχώς από την παλιά εκείνη εκκλησία δεν σώζεται τίποτε, αφού με την καταστροφή της Πογδόριανης το 1718 κατεδαφίστηκε και ο ναός. Αργότερα, όπως σημειώνεται στο βιβλίο του «ΠΑΡΑΚΑΛΑΜΟΣ» ο Ανδρέας Γκόγκος, ο πατέρας του Μητροπολίτη Ουγγροβλαχίας Δοσιθέου Φιλίτη, ο παπα- Χρίστος Φιλίτης, τον ανακαίνισε εκ βάθρων. Το 1912 που οι Τούρκοι έκαψαν την Πογδόριανη έπαθε ζημιές και ο ναός.

Σήμερα χάρη στις φροντίδες και τις προσπάθειες των Άνω Παρακαλαμιωτών ο ναός διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση και όλος ο χώρος ευπρεπίζεται. Εντυπωσιάζουν οι ωραίες εικόνες του τέμπλου, βυζαντινής τεχνοτροπίας καθώς και οι παλιές τοιχογραφίες του ναού. Το Ευαγγέλιο με επάργυρη επένδυση, έκδοση 1851, το άγιο ποτήριο με ωραίες χαραγμένες παραστάσεις του Χριστού, της Παναγιάς, του αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, αγορασμένα όλα με χρήματα που άφησε στη διαθήκη του ο Δοσίθεος Φιλίτης είναι σπάνιας αξίας και προκαλούν ενδιαφέρον.

Σε περίοπτη θέση δεσπόζει και το παλιό όμορφο πέτρινο καμπαναριό, που η σημερινή Εκκλησιαστική Επιτροπή με τι συνδρομή των κατοίκων του χωριού αγωνίζεται να το κρατήσει όρθιο εκτελώντας σήμερα ειδικές εργασίες (εμβολισμό).

Να σημειώσουμε επίσης ότι ο Άη Γιάννης διέθετε και μεγάλη κτηματική περιουσία από χωράφια, Λιβάδια κ.α.

Η θεία λειτουργία τελείται με θρησκευτική κατάνυξη από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως- Πωγωνιανής και Κονίτης κ.κ.ΑΝΔΡΕΑ με τη συμμετοχή του αρχιμανδρίτη π. Χειρουβήμ, τον αρχιμανδρίτη π. Ιωήλ και τον αιδεσιμότατο ιερέα της ενορίας π. Διαμάντη. Οι πιστοί έχουν γεμίσει ασφυκτικά τον ναό και το προαύλιο είναι επίσης γεμάτο κόσμο. Οι δεήσεις και οι προσευχές αναπέμπονται προς τον πολιούχο και προστάτη του χωριού, τον εορτάζοντα άγιο Ιωάννη το Θεολόγο.

Ο σεβασμιότατος στο κήρυγμά του αναφέρεται στο Ευαγγελικό ανάγνωσμα και κάνει λόγο για την απιστία του Απόστολου Θωμά. Με λόγια απλά και κατανοητά απευθύνεται στο εκκλησίασμα και καλεί όλους να δυναμώσουν και να ενισχύσουν την πίστη τους στο Θεό, ιδιαίτερα στις μέρες μας, που η τάση της εποχής μας είναι η μαζικοποίηση του ανθρώπου και το γκρέμισμα των ηθικών αξιών. Ο τύπος, το ραδιόφωνο και ιδίως η τηλεόραση οδηγούν τον σημερινό άνθρωπο στην απονεύρωση, στην αδράνεια, στο αποκοίμισμα και στη νάρκωση της συνείδησής του.

Το μεσημέρι στα «Σιάδα» κάτω από τα αιωνόβια πλατάνια παρετέθη πλούσιο γεύμα στο οποίο παρεκάθησαν όλοι οι επισκέπτες που κατέφθασαν από τα γύρω χωριά. Ο Πρόεδρος του Τ.Σ. Παρακαλάμου κ. Τσοχαντάρης, καλωσόρισε όλους και ευχήθηκε τα χρόνια πολλά. Παρευρέθηκε ο βουλευτής Αντώνης Φούσας, ο δήμαρχος Άνω Καλαμά Στ. Βιρβίλης, δημοτικοί σύμβουλοι, τοπικοί φορείς και πλήθος κόσμου. Μετά το γεύμα ακολούθησε δημοτικός χορός.

Comments are closed.