Rss

Δημοσιεύματα

AΠΟ ΤΟ ΘΡΥΛΙΚΟ ΕΠΟΣ ΤΟΥ 1940 – ΤΑ ΠΟΛΕΜΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΛΠΑΚΙΟΥ ΚΑΙ Η ΜΑΧΗ ΡΕΠΕΤΙΣΤΑΣ

AΠΟ ΤΟ ΘΡΥΛΙΚΟ ΕΠΟΣ ΤΟΥ 1940

ΤΑ ΠΟΛΕΜΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΛΠΑΚΙΟΥ ΚΑΙ Η ΜΑΧΗ ΡΕΠΕΤΙΣΤΑΣ

Γράφει ο Νικηφόρος Κάτσενος, Φιλόλογος

Θυμάται πάλι το Έθνος αυτές τις μέρες, τη μεγάλη του στιγμή της ένδοξης ιστορίας του, την 28η Οκτωβρίου 1940. Ό,τι χαρακτηρίζει τη μοναδική αυτή ελληνική σελίδα, είναι πως πέρασε αμέσως, ενώ ακόμη γραφόταν στο Καλπάκι και στην Πίνδο, στην περιοχή όπου το γεγονός γίνεται πνεύμα και μύθος και όπου ο πόνος και το πνεύμα εξαγιάζονται μέσα στην αίσθηση της ευθύνης και του χρέους.

Συνεχίστε την ανάγνωση >>

Τιμήθηκε στον Παρακάλαμο ο Ηπειρώτης Μακεδονομάχος – Λαμπρές οι εκδηλώσεις για τον Παύλο Μελά (1870-1904)

Τιμήθηκε στον Παρακάλαμο ο Ηπειρώτης Μακεδονομάχος

Λαμπρές οι εκδηλώσεις για τον Παύλο Μελά (1870-1904)

Λαμπρές και φέτος οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης που έγιναν στην έδρα του Δήμου Καλαμά, τον Παρακάλαμο, στις 13/10, για τον Ηπειρώτη Μακεδονομάχο Παύλο Μελά, με τη συμπλήρωση 100 και ένα χρόνια από το θάνατό του.

Ήταν εκδηλώσεις χρέους και ευγνωμοσύνης προς τον μεγάλο άντρα που πρόσφερε τη ζωή του για την απελευθέρωση της Mακεδoνίας και που με ιδιαίτερη φροντίδα, για μια ακόμη χρονιά, επιμελήθηκε ο Δήμαρχος Άνω Καλαμά Σταύρος Βιρβίλης και ολόκληρο το Δημοτικό Συμβούλιο σε συνεργασία με την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και την ΤΕΔΚ Ιωαννίνων.

Συνεχίστε την ανάγνωση >>

Με αφορμή εκδήλωση στον «Πνευματικό Φάρο» – Ι. ΜΟΝΗ ΣΩΣΙΝΟΥ : Ένα σπουδαίο μνημείο που πρέπει να διασωθεί…

Με αφορμή εκδήλωση στον «Πνευματικό Φάρο»

Ι. ΜΟΝΗ ΣΩΣΙΝΟΥ : Ένα σπουδαίο μνημείο που πρέπει να διασωθεί…

Εντυπωσίασε η ομιλία του φιλολόγου Νικηφόρου Κάτσενου

Στην αίθουσα διαλέξεων του «Πνευµατικού Φάρου» και µπροστά σ’ ένα εκλεκτό ακροατήριο ο Νικηφόρος Κάτσενος, φιλόλογος καθηγητής και τακτικός συνεργάτης του «ΠΡΩΙΝΟΥ ΛΟΓΟΥ» στις 15/11 ανέπτυξε το θέµα: Η Ιερά Μονή Σωσίνου Ευαγγελίστρας Παρακαλάµου (π. Πογδόριανης): Ένα προπύργιο Ελληνισµού και Ορθοδοξίας.

Συνεχίστε την ανάγνωση >>

Από το Δήμο Άνω Καλαμά – Καταγραφή του μουσικού «πλούτου» του Παρακαλάμου σε βιβλίο και cd

Από το Δήμο Άνω Καλαμά

Καταγραφή του μουσικού «πλούτου» του Παρακαλάμου σε βιβλίο και cd

Μια ωραία πολιτιστική εκδήλωση έγινε την Κυριακή 28/12/03 στο Πνευματικό Κέντρο των Ιωαννίνων από το Δήμο Άνω Καλαμά. Την παρακολούθησαν αρκετοί επίσημοι και πολύς κόσμος.

Η εκδήλωση αφορούσε την παρουσίαση βιβλίου και διπλού CD όπου έχει καταγραφεί ο μουσικός «πλούτος» της περιοχής Παρακαλάμου. Είναι μια προσπάθεια που άρχισε εδώ και 2 χρόνια. Ωρίμασε το 2001 ύστερα από 8 ολόκληρα χρόνια διδασκαλίας παραδοσιακών χορών σε νέους και νέες της περιοχής και βρήκε θερμή ανταπόκριση από το Δήμο Άνω Καλαμά. Τόσο η συλλογή, όσο και η καταγραφή των δημοτικών τραγουδιών, μαζί με τις παλιές φωτογραφίες και τις Πωγωνήσιες λαϊκές φορεσιές της περιοχής που διακοσμούν κατάλληλα το βιβλίο, αποτελούν μέρος του λαϊκού πολιτισμού όχι μόνο του Παρακαλάμου αλλά και των γύρω χωριών.

Συνεχίστε την ανάγνωση >>

Mέσα από μια αξιόλογη έκθεση φωτογραφίας – Αναβίωσε στον Παρακάλαμο η ιστορία και η τοπική παράδοση

Mέσα από μια αξιόλογη έκθεση φωτογραφίας

Αναβίωσε στον Παρακάλαμο η ιστορία και η τοπική παράδοση

Μια αξιόλογη, τοπική καθαρά, έκθεση φωτογραφίας παρουσιάστηκε πρόσφατα στη μεγάλη αίθουσα του Δήμου Άνω Καλαμά στα πλαίσια του προγράμματος εκδηλώσεων “Καλοκαίρι 2007”.

Εκτέθηκαν ογδόντα (80) φωτογραφίες εκκλησιών, μοναστηριών, ερειπίων αυτών, αρχαιολογικών χώρων, παλιών και σύγχρονων οικισμών, ιστορικών μνημείων, μύλων, παλιών μονοπατιών, που συνέδεαν τα χωριά, οχυρωματικών έργων του 1940 – μέσα από τις οποίες θαυμάζει κανείς το ιστορικό μεγαλείο της περιοχής- αλλά και φυσικών τοπίων, ιδιαιτέρου κάλλους, από το πλούσιο φωτογραφικό αρχείο, που εδώ και πολλά χρόνια έχει αποτυπώσει ο Βασίλης Χρήστου, ο Τάσος Καστάνης και ο Φωκίων Καψάλης.

Συνεχίστε την ανάγνωση >>

ΚΑΛΠΑΚΙΑ 2004 – Εκεί που ζωντάνεψαν οι μνήμες του 1940 (Εκδηλώσεις τιμής και χρέους στην επέτειο του ΟΧΙ)

Εκεί που ζωντάνεψαν οι μνήμες του 1940

ΚΑΛΠΑΚΙΑ 2004

Εκδηλώσεις τιμής και χρέους στην επέτειο του ΟΧΙ

Με εξαιρετική λαμπρότητα και εθνική περηφάνια πραγματοποιήθηκαν κι εφέτος στο ιστορικό Καλπάκι, διάφορες εορταστικές εκδηλώσεις, αφιερωμένες στη μεγάλη Επέτειο του 1940.

Τις εκδηλώσεις επιμελήθηκε ο Δήμος Καλπακίου και ξεχωριστά ο Δήμαρχος Κώστας Καψάλης, σε συνεργασία με τη Νομαρχία Ιωαννίνων, την VIII Μεραρχία και την ΤΕΔΚ Ν. Ιωαννίνων.

Συνεχίστε την ανάγνωση >>

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος και οι νέοι Ρεπετίστας, Γιόρτασαν με τους στρατιώτες του φυλακίου των Δρυμάδων

4

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος και οι νέοι Ρεπετίστας

Γιόρτασαν με τους στρατιώτες του φυλακίου των Δρυμάδων

Το ακριτικό φυλάκιο Δρυμάδων-Πωγωνίου επισκέφτηκαν τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ρεπετίστας και η νεολαία του χωριού, αποτελούμενη από πτυχιούχους Α.Ε.Ι. και φοιτητές- που ήρθαν στο χωριό να περάσουν τις γιορτές με τους δικούς τους- και παρέμειναν λίγες ώρες κοντά στα στρατευμένα παιδιά της πατρίδας μας.

Συνεχίστε την ανάγνωση >>

Από τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου και του Γυμνασίου Παρακαλάμου, Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΣΤΗ ΡΕΠΕΤΙΣΤΑ – Οκτώβριος 2006

1

Εφημερίδα «ΤΟΛΜΗ» Οκτώβριος 2006

Από τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου και του Γυμνασίου Παρακαλάμου

Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΣΤΗ ΡΕΠΕΤΙΣΤΑ

Παρουσία των τοπικών αρχών και πλήθος κόσμου οι μαθητές του Γυμνασίου και του Δημοτικού σχολείου Παρακαλάμου μαζί με τους Δ/ντες, καθηγητές και δασκάλους, πραγματοποίησαν στην κεντρική πλατεία Ρεπετίστας το πρωί της 27ης Οκτωβρίου την εθνική γιορτή για την ιστορική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940.

Συνεχίστε την ανάγνωση >>

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΡΕΠΕΤΙΣΤΑΣ – Ιανουάριος 2006

Εφημερίδα «ΤΟΛΜΗ» Ιανουάριος 2006

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΡΕΠΕΤΙΣΤΑΣ

Δυναμικό παρόν στο χωριό έδωσε με τις δραστηριότητές του κι εφέτος στις γιορτές των Χριστουγέννων και του νέου έτους ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ρεπετίστας, δείχνοντας έτσι το αμείωτο ενδιαφέρον και την αγάπη για το χωριό.

Έτσι: Την ημέρα των Χριστουγέννων, μετά τη θεία λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου, προστάτη και πολιούχου του χωριού, όλοι οι κάτοικοι παραβρέθηκαν στην μικρή δεξίωση που πραγματοποίησε ο Π.Σ. στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου. Μετά τις ανταλλαγές των Χριστουγεννιάτικων ευχών ο Π.Σ. πρόσφερε σε όλους από ένα μελομακάρονο και αναψυκτικά, ο δε τοπικός Πρόεδρος Θωμάς Δημητρίου, το γευστικό και μυρωδάτο τσίπουρο, δικής του πάντα παραγωγής.

Συνεχίστε την ανάγνωση >>

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΡΕΠΕΤΙΣΤΑΣ – Mάρτιος 2006

Εφημερίδα «ΤΟΛΜΗ» Mάρτιος 2006

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΡΕΠΕΤΙΣΤΑΣ

Με ζωηρό ενδιαφέρον και πολλή αγάπη για το χωριό ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ρεπετίστας συνεχίζει κάθε χρόνο και εντονότερα τις δραστηριότητες του. Έτσι την Καθαρά Δευτέρα στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του χωριού παρέθεσε σ’ όλους τους χωριανούς και πολλούς επισκέπτες την παραδοσιακή φασολάδα, που με πολύ μεράκι ετοίμασαν, όπως πάντα, ο Χρήστος Μήτσης και ο βοηθός του Στέφανος Γκίκας, μέλη και οι δύο του Πολιτιστικού Συλλόγου Ρεπετίστας και άριστοι στη μαγειρική τέχνη. Τη φασολάδα συνόδευσαν πολλά σαρακοστιανά, λαγάνα και εύγεστο τυρί.

Συνεχίστε την ανάγνωση >>