Rss

Ιεροί Ναοί της Περιοχής

Η Παναγιά Ρεπετίστας

Στην όμορφη και γραφική θέα στο Βορώνι είναι χτισμένη μία ακόμη εκκλησία της Ρεπετίστας, αφιερωμένη στην κοίμηση της Θεοτόκου, είναι δίπλα από τον καλαμά και απέναντι από το Λεπροβούνη. Πανηγυρίζει στις 15 Αυγούστου και πλήθος κατοίκων από τα γύρω χωριά έρχονται να προσκυνήσουν τη χάρη της. Στην αψιδωτή είσοδο του ναού είναι χαραγμένη η χρονολογία 1899, στη μέση ο σταυρός. Κάτω από το σταυρό γράφει: “ΔΗ ΕΞΟΔΟΥ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ Ο ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΑΘΑΝΑ ΤΣΑ…” . Η χρονολογία της επιγραφής αναφέρεται σε επισκευή ή μερική ανακαίνισή της, αφού ο ναός είναι γραμμένος στο κτηματολόγιο του Αϊ Λιά (1865).

Ο Άγιος Νικόλαος Ρεπετίστας

Χτίστηκε πρόσφατα το 1978 πάνω σε οικόπεδο που δώρισε ο Αθανάσιος Φλώρος. Τη δαπάνη του ναού εξ ολοκλήρου την ανέλαβε ο ίδιος. Δίπλα του ναού βρίσκεται το νεκροταφείο της Ρεπετίστας.

Ο Άγιος Δημήτριος Παηδονιάς

Βρίσκεται και ο ναός αυτός στην Παηδονιά, κοντά στην Παναγιά. Είναι σχετικά μικρή εκκλησία, αλλά παλιά.

Στην κύγχη του ιερού είναι εντοιχισμένη μια ορθογώνια πλάκα από άσπρο μάρμαρο με τρεις αυλακώσεις, οριζόντιες και παράλληλες και σκαλιστή επιγραφή με χρονολογία δυσανάγνωστη. Κι εδώ υπήρχε ομώνυμος συνοικισμός της Πογδόριανης.

Σήμερα ο ναός έχει ανακατασκευαστεί πλήρως με την φροντίδα της Εκκλησιαστικής Επιτροπής Ρεπετίστας.

Η Παναγιά Παηδονιάς

Η Παναγιά είναι παλιά εκκλησία και βρίσκεται στις ανατολικές πλαγιές του Κασιδιάρη, πάνω από τα τελευταία σπίτια της Παηδονιάς. Είναι χτισμένη με μεγάλες πέτρες, όπως και ο Αη Σωτήρης. Παλιά ήταν η κεντρική εκκλησία του συνοικισμού της Πογδόριανης με το όνομα “Μαχαλάς της Θεοτόκου”, καθώς αναγράφεται στο βιβλίο Προικομιδής της Ιεράς μονής Σωσίνου. Δύο φορές κάηκε η εκκλησία, όμως η ευσέβεια και η πίστη των κατοίκων, την ξαναέκτισαν από την αρχή.

Η εκκλησία της Παναγιάς διέθετε αρκετή κτηματική περιουσία και ιδιαίτερα πολλά στρέμματα από ποτιστικά χωράφια που είχαν αφιερώσει πολλές οικογένειες και μάλιστα η γνωστή Πογδοριανίτικη οικογένεια των Νουληδών, όταν έφυγε από την Πογδόριανη και εγκαταστάθηκε στα Γιάννενα. Τα χωράφια αυτά τα καλλιεργούσαν κυρίως Ρεπετιστιώτες και έδιναν το “ίμορο” στην “Παναγιά” μέχρι το 1959. (βλέπε σχετικό δημοσίευμα)

Ο Άγιος Νικόλαος Παηδονιάς

Δίπλα στον Άϊ Δημήτρη σώζονται τα ερείπια ενός άλλου ναού του Αγίου Νικολάου. Σύμφωνα με την παράδοση στον περίβολο του ναού αυτού και στην γύρω έκταση του έγινε η μεγάλη σφαγή της Πογδόριανης το 1718.

Στο ιερό του ναού υπήρχε ένας πολύτιμος σταυρός, θαυματουργός, που τον έπαιρναν στα σπίτια για θεραπείες. Ο σταυρός ήταν μεγάλος ύψους 0,50 μ. με βάση και ολόχρυσος. (Φωτογραφίες)

Η Αγία Μαρίνα Παηδονιάς

Η Αγία Μαρίνα είναι χτισμένη ανατολικά από τη μεγάλη και ονομαστή μονή Σωσίνου ,σ’ένα μεγάλο οροπέδιο από χωράφια , εγκαταλειμμένα σήμερα, και χερσότοπος, αριστερά από τους Αη Γιώργηδες και δεξιά από τους Αη Θεόδωρους, εκεί όπου παλιότερα απλώνονταν η μεγάλη και πολυάνθρωπη Πογδόριανη.

Η εκκλησία είναι πολύ παλιά, σήμερα όλη είναι ανακαινισμένη. (Φωτογρ. Και βλέπε σχετ. δημοσίευμα)

Η Αγία Τριάδα Παηδονιάς

Βρίσκεται στην θέση “Κανάκια” κοντά στην Πηγαδούλα και στην ακμή της Πογδόριανης υπήρχε εδώ ο ομώνυμος συνοικισμός. Στο βιβλίο Προικομιδής του Σώσινου μνημονεύονται τα ονόματα 90 αφιερωτών απ’αυτό το συνοικισμό.

Σήμερα έχει ανακαινισθεί πλήρως τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά με την φροντίδα της Εκκλησιαστικής Επιτροπής Ρεπετίστας. (Φωτογρ. Και βλέπε σχετ. δημοσίευμα)

Ο Αη Σωτήρης Παηδονιάς

Είναι χτισμένη στις ανατολικές πλαγιές του Κασιδιάρη στο δρόμο που οδηγεί προς την Παλιογκρίμπιανη και την Παναγία τη Σπηλιώτισσα, πάνω από τον Πύργο του Μελά στην Παηδονιά, πνιγμένος γύρω – γύρω από αιωνόβια δένδρα και πυκνή βλάστηση. Ο ναός εδώ και μερικά χρόνια έχει ανακαινιστή από την Βυζαντινή Εφορεία ύστερα από προσπάθειες και παρεμβάσεις του π. Υπουργού Α. Φούσα και σήμερα προβάλλει ως ένα έξοχο Βυζαντινό κειμήλιο. (Φωτογρ. Και Βλέπε σχετ. δημοσίευμα)

Ο Άγιος Γεώργιος Ρεπετίστας

Ο Άγιος Γεώργιος Ρεπετίστας είναι νεώτερη εκκλησία, χτίστηκε με την προοπτική βοήθειας όλων των κατοίκων της, πάνω στα ερείπια άλλου παλιότερου ναού του Αγίου Γεωργίου. Σύμφωνα με αφηγήσεις των κατοίκων την πέτρα για το χτίσιμο του ναού κουβαλούσαν για πολλούς μήνες οι κάτοικοι με τα ζώα τους από το χωριό Χρυσόραχη.

Σήμερα ο ναός είναι ολόκληρος σχεδόν αγιογραφημένος. Το μεγαλύτερο μέρος της αγιογράφησης έγινε με την βοήθεια των αδερφών Αντώνη και Στέφανου Φούσα και πολλών άλλων Ρεπετιστιωτών.

Πρόσφατα έγινε η αντικατάσταση του ταβανιού της εκκλησίας με ξύλο. Η δαπάνη του έργου αυτού κόστισε 15.000,00 ευρώ. Τα €10.000,00 εξασφάλισε ο Αντώνης Φούσας π. Υπουργός από διάφορους Υπουργείς και Οργανισμούς. Η εκκλησιαστική επιτροπή διέθεσε ποσό €2000,00 , η Αδελφότητα Ρεπετιστιωτών Αθηνών επίσης €2000,00 και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ρεπετίστας €1000,00. Ακόμη με δωρεές των Ρεπετιστιωτών ντόπιων και αποδήμων αντικαταστάθηκε η φθαρμένη σιδερένια είσοδος του ναού από αλουμινοκατασκευή, με πρωτοβουλία και ευθύνη του Πολιτιστικού Συλλόγου Ρεπετίστας.

Ο Παντοκράτορας που βρίσκεται ψηλά στο ταβάνι έχει στην βάση την επιγραφή «Αφιέρωμα Γεωργίου Μετά , τέως Υπουργού Πρεσβευτή της Ελλάδος εις Η.Π.Α.» . Εις άλλου η εικόνα του Αγίου Γεωργίου που βρίσκεται στο ένα από τα δύο προσκυνητάρια είναι αφιερωμένα του 5ου Τάγματος Πεζικού.

Η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου είναι τρίκλωτη ρυθμού Βασιλικής. Πανηγυρίζει στις 23 Απριλίου εορτή του Αγίου Γεωργίου, που είναι ο προστάτης και πολιούχος του χωριού. (Βλέπε σχετ. Δημοσίευμα και φωτογραφίες, Το Πανηγύρι του Αγίου Γεωργίου Εφημ. ΤΟΛΜΗ)