Rss

Θρησκευτικές Γιορτές

Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ, Στον Άη Σωτήρα Παηδονιάς – Ιούλιος – Αύγουστος 2005

Γράφει ο ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΚΑΤΣΕΝΟΣ, φιλόλογος

Στο ονομαστό βυζαντινού ρυθμού, εξωκλήσι του Αη Σωτήρα Παηδονιάς, στις ανατολικές πλαγιές του Κασιδιάρη, σήμερα της γιορτής της Μεταμόρφωσης του Χριστού, ανεβήκαμε με πολλούς Ρεπετιστιώτες, ντόπιους και απόδημους για να εκκλησιαστούμε.

Κορυφαία γιορτή της χριστιανοσύνης, η γιορτή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στο όρος Θαβώρ, όπου, ως γνωστόν παραβρέθηκαν πέντε πρόσωπα, ο Μωϋσής και ο Ηλίας από την Παλαιά Διαθήκη και τρεις μαθητές ο Πέτρος, ο Ιάκωβος και ο Ιωάννης από την Καινή Διαθήκη και έγιναν μέτοχοι του Θαβωρείου φωτός. Γιορτή που τιμάται από την Ορθοδοξία με ιδιαίτερη αίγλη.

Συνεχίστε την ανάγνωση >>

ΤΙΜΗΘΗΚΕ Η ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ, Στο γραφικό εξωκλήσι της – Ιούλιος – Αύγουστος 2005

Γράφει ο ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΚΑΤΣΕΝΟΣ, φιλόλογος

Στο ειδυλλιακό και γραφικό εκκλησάκι της Άη- Μαρίνας, σε μια υπέροχη φυσική ομορφιά, εκεί όπου τα κρυστάλλινα και γάργαρα νερά μαζί με τα πουλιά, υμνούν και δοξολογούν, σε καθημερινή βάση, το Δημιουργό τους, το Μεγαλοδύναμο Θεό. Ανηφορίσαμε με μια παρέα φίλων Ρεπεριστιωτών στις 17 Ιουλίου που τιμάται η μνήμη της Αγίας Μαρίνας.

Η Αγία Μαρίνα βρίσκεται ανατολικά από την μεγάλη και ονομαστή μονή του Σώσινου, σ’ένα μεγάλο οροπέδιο από χωράφια, εγκαταλειμμένα σήμερα, και χερσότοπους, αριστερά από τους Άη Γιώργηδες και δεξιά από τους Άη Θόδωρους, εκεί όπου παλιότερα απλώνονταν η μεγάλη και πολυάνθρωπη Πογδόριανη.

Συνεχίστε την ανάγνωση >>

Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ, Στο ομώνυμο εκκλησάκι της Παηδονιάς – Ιούνιος 2005

Γράφει ο ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΚΑΤΣΕΝΟΣ, φιλόλογος

Στη γραφική Παηδονιά που βρίσκεται στις υπώρειες του Κασιδιάρη και στο εκκλησάκι της Αγίας Τριάδας ανεβήκαμε στις 20 Ιουνίου για να λειτουργηθούμε ανήμερα της εορτής.

Η Παηδονιά με τις κεντρικές της εκκλησίες και με τα εξωκλήσια αποτελούσε έναν από τους μεγαλύτερους συνοικισμούς της παλιάς και ονομαστής Πογδόριανης. Η Πογδόριανη ήταν φημισμένη πόλη σ’όλη την Ήπειρο. Είχε 40 εκκλησίες (κεντρικές και εξωκλήσια), τη στιγμή που τα Γιάννενα διέθεταν μόνο 30, (πριν από το έτος 1611). Μεγάλα διώροφα πέτρινα σπίτια με οντάδες και ντιβάνια κοσμούσαν το συνοικισμό, ενώ στις αυλές απλώνονταν οι καρπερές κληματαριές, οι συκιές, οι κερασιές και τ’άλλα οπωροφόρα δένδρα. Και στο ψηλό σημείο, καθώς ανηφορίζαμε για τον Κασιδιάρη βρίσκεται ο Πύργος του Μελά η Γ’λα, όπως τον έλεγαν οι ντόπιοι, από όπου κατάγονταν η μεγάλη ηπειρωτική οικογένεια των Μελάδων, με τις πολλές της διακλαδώσεις. Λίγο πιο πάνω και δεξιά ο ναός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, βυζαντινού ρυμού.

Συνεχίστε την ανάγνωση >>

Ιστορικές Εκκλησίες της Πογδόριανης: Ο ΑΗ ΓΙΑΝΝΗΣ Ο ΘΕΟΛΟΓΟΣ – Απρίλιος 2005

Γράφει ο ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΚΑΤΣΕΝΟΣ, φιλόλογος

Στην άλλοτε ονομαστή και πολυάνθρωπη Πογδόριανη, που απλώνονταν υπώρειες του Κασιδιάρη από τους Κουκλιούς ως τον Άνω Παρακάλαμο και από την Αρετή ως την Παηδονιά και τη Ρεπετίστα, ανεβήκαμε για μια ακόμη φορά, προκειμένου να εκκλησιαστούμε στον ιερό ναό του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, την Κυριακή 8/5 που τιμάται η μνήμη του Αγίου.

Ο Άη-Γιάννης βρίσκεται κοντά στα «Σιάδα» και η θεση του στην Πογδόριανη ήταν κεντρική. Δυστυχώς από την παλιά εκείνη εκκλησία δεν σώζεται τίποτε, αφού με την καταστροφή της Πογδόριανης το 1718 κατεδαφίστηκε και ο ναός. Αργότερα, όπως σημειώνεται στο βιβλίο του «ΠΑΡΑΚΑΛΑΜΟΣ» ο Ανδρέας Γκόγκος, ο πατέρας του Μητροπολίτη Ουγγροβλαχίας Δοσιθέου Φιλίτη, ο παπα- Χρίστος Φιλίτης, τον ανακαίνισε εκ βάθρων. Το 1912 που οι Τούρκοι έκαψαν την Πογδόριανη έπαθε ζημιές και ο ναός.

Συνεχίστε την ανάγνωση >>

Το Πανηγύρι Του Αγίου Γεωργίου Ρεπετίστας – Μάιος 2004

1

Γράφει ο ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΚΑΤΣΕΝΟΣ, φιλόλογος

Με θρησκευτική λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε στο Ρεπετίστι 23-4-04 η μνήμη του Αγίου Γεωργίου, προστάτη του χωριού. Το πρωί ετελέσθη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην οποία χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως-Πωγωνιανής και Κονίτης κ. κ. Ανδρέας με τη συμμετοχή των αρχιμανδριτών π. Ιωήλ και π. Χειρουβίμ καθώς και του ιερέα της ενορίας Αγίου Γεωργίου Ρεπετίστας, αιδεσιμότατου π. Αποστ. Σιάχου.

Συνεχίστε την ανάγνωση >>

ΠΑΗΔΟΝΙΑ: Το μικρό χωριό που έγραψε μεγάλη ιστορία (Με κατάνυξη γιορτάστηκαν τα Εισόδια της Θεοτόκου) – Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2002

Γράφει ο ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΚΑΤΣΕΝΟΣ, φιλόλογος

Στο γραφικό συνοικισμό της Παηδονιάς, που βρίσκεται σκαρφαλωμένος στις ανατολικές πλαγιές του Κασιδιάρη – μέσα σε μια οργιώδη βλάστηση – και αποτελούσε μια κοινότητα, για πολλά χρόνια, με το χωριό Ρεπετίστι, πήγαμε να εκκλησιαστούμε στις 21 τρέχοντος μηνός στον ιστορικό ναό της «Παναγιάς» (Εισόδια της Θεοτόκου). Να σημειώσουμε ότι το χωριό Ρεπετίστι δημιουργήθηκε από μεταφορά των περισσοτέρων κατοίκων της Παηδονιάς. Γι’αυτό οι Ρεπετιστιώτες είναι τόσο ταυτισμένοι με την Παηδονιά, αφού εκεί έμαθαν τα πρώτα γράμματα, μεγάλωσαν, έζησαν για πολλά χρόνια και οι ηλικιωμένοι εξακολουθούν, ακόμη και σήμερα, να λένε «Θα πάμε στο χωριό», εννοώντας φυσικά την Παηδονιά. Εκεί λοιπόν στην Παηδονιά και λίγο πιο πέρα στον Άνω Παρακάλαμο, που σήμερα αποτελούν δυο μικρούς συνοικισμούς του Δήμου Άνω Καλαμά, με έδρα τον Παρακάλαμο, βρίσκονταν η ονομαστή μεσαιωνική πόλη Πογδόριανη. Το χωριό Ρεπετίστι καθώς και ο σημερινός Παρακάλαμος ήταν, τα λεγόμενα από τους ντόπιους. «Καλύβια», όπου οι κάτοικοι των δυο συνοικισμών είχαν τα απαραίτητα για τις γεωργικές εργασίες, αφού εκεί ήταν και ο προσοδοφόρος κάμπος τους.

Συνεχίστε την ανάγνωση >>

Από το Σώμα Οδηγισμού Ν. Ιωαννίνων: ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ – ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΣΩΣΙΝΟΥ ΠΑΡΑΚΑΛΑΜΟΥ

Γράφει ο ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΚΑΤΣΕΝΟΣ, φιλόλογος

Το ιστορικό και επιβλητικό μοναστήρι της Παναγίας της Ευαγγελίστριας-Σωσίνου Παρακαλάμου, ψηλά στον ομώνυμο λόφο, στο κέντρο της ονομαστής στο παρελθόν Πογδόριανης, που για δύο ολόκληρους αιώνες, 15ο και 16ο, εξέπεμπε Ελληνισμό και Ορθοδοξία, επισκέφθηκε στις 14 τρέχοντος μηνός το Σώμα Οδηγισμού, τμήμα συνεργασίας Ιωαννίνων, που το αποτελούσαν ενενήντα(90) κυρίες της Γιαννιώτικης κοινωνίας με επικεφαλής το Διοικητικό Συμβούλιο, για να προσκυνήσουν τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας και να τελέσουν την ετήσια καθιερωμένη αρτοκλασία τους.

Συνεχίστε την ανάγνωση >>