Rss

Αξίζει να επισκευθείτε

Τα Αμπέλια

Νότια της Παηδονιάς, σε μια μεγάλη αποδοτική έκταση βρίσκονταν τα αμπέλια, που οι κάτοικοι τα καλλιεργούσαν με πολύ ζήλο και μεράκι. Τα κτήματα ήταν ποικιλίας ντεμπίνα. Εύγευστα και μυρωδάτα. Έκαναν εκλεκτό κρασί καθώς και δυνατό τσίπουρο.

Η Πηγή Ντριάμπεστι

Πηγή με αρκετό τρεχούμενο νερό, κοντά στο γραφικό εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας, μια τοποθεσία πραγματικά ειδυλλιακή. Εδώ παλιά έρχονταν οι Ρεπετιστιώτες με τα ζώα για να γεμίσουν τις βαρέλες και να πάρουν πόσιμο νερό. Ξεκινούσαν πολύ πρωί, σχεδόν χαράματα για να πιάσουν σειρά, αφού εδώ έφταναν για τον ίδιο σκοπό και οι κάτοικοι της Αρετής. Να σημειώσουμε ότι τότε τα χωριά ήταν γεμάτα από κόσμο.

Το Πηγάδι της Παηδονιάς

Βρίσκεται στα νότια του χωριού, πιο κάτω από τα αμπέλια, κοντά στην Αγία Παρασκευή, που σήμερα είναι σωριασμένη σε ερείπια. Από το πηγάδι της Παηδονιάς υδρεύονταν όλο το χωριό ακόμη και το καλοκαίρι.

Ιερός Ναός Ιωάννη του Θεολόγου στον Άνω Παρακάλαμο

Στην άλλοτε ονομαστή και πολυάνθρωπη Πογδόριανη, που απλώνονταν υπώρειες του Κασιδιάρη από τους Κουκλιούς ως τον Άνω Παρακάλαμο και από την Αρετή ως την Παηδονιά και τη Ρεπετίστα, ανεβήκαμε για μια ακόμη φορά, προκειμένου να εκκλησιαστούμε στον ιερό ναό του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, την Κυριακή 8/5 που τιμάται η μνήμη του Αγίου.

Ο Άη-Γιάννης βρίσκεται κοντά στα «Σιάδα» και η θεση του στην Πογδόριανη ήταν κεντρική. Δυστυχώς από την παλιά εκείνη εκκλησία δεν σώζεται τίποτε, αφού με την καταστροφή της Πογδόριανης το 1718 κατεδαφίστηκε και ο ναός. Αργότερα, όπως σημειώνεται στο βιβλίο του «ΠΑΡΑΚΑΛΑΜΟΣ» ο Ανδρέας Γκόγκος, ο πατέρας του Μητροπολίτη Ουγγροβλαχίας Δοσιθέου Φιλίτη, ο παπα- Χρίστος Φιλίτης, τον ανακαίνισε εκ βάθρων. Το 1912 που οι Τούρκοι έκαψαν την Πογδόριανη έπαθε ζημιές και ο ναός.

Συνεχίστε την ανάγνωση >>

Ίερα Μονή Σωσίνου

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ – ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΣΩΣΙΝΟΥ ΠΑΡΑΚΑΛΑΜΟΥ

Από το Σώμα Οδηγισμού Ν. Ιωαννίνων

Γράφει ο ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΚΑΤΣΕΝΟΣ, φιλόλογος

Το ιστορικό και επιβλητικό μοναστήρι της Παναγίας της Ευαγγελίστριας-Σωσίνου Παρακαλάμου, ψηλά στον ομώνυμο λόφο, στο κέντρο της ονομαστής στο παρελθόν Πογδόριανης, που για δύο ολόκληρους αιώνες, 15ο και 16ο, εξέπεμπε Ελληνισμό και Ορθοδοξία, επισκέφθηκε στις 14 τρέχοντος μηνός το Σώμα Οδηγισμού, τμήμα συνεργασίας Ιωαννίνων, που το αποτελούσαν ενενήντα(90) κυρίες της Γιαννιώτικης κοινωνίας με επικεφαλής το Διοικητικό Συμβούλιο, για να προσκυνήσουν τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας και να τελέσουν την ετήσια καθιερωμένη αρτοκλασία τους.

Συνεχίστε την ανάγνωση >>

Πύργος Μελά

Στην Παηδονιά έχει τις ρίζες της η μεγάλη και με πολλές διακλαδώσεις ηπειρωτική οικογένεια των Μελάδων. Ο Παύλος Μελάς, γεννήθηκε στη Μασσαλία της Γαλλίας, 25 Μαρτίου 1870, γιος του Ηπειρώτη εμπόρου Μιχαήλ Μελά και της Κεφαλονίτισσας αρχοντοπούλας Ελένης Βουτσινά. Στην Παηδονιά, από το έτος 1500 περίπου υψώνονται περήφανα τα απομεινάρια του Πύργου της οικογένειας, γνωστού και «ΠΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΜΕΛΑ». Από εδώ διωγμένοι οι πρόγονοί του από τους Τούρκους αναζήτησαν καταφύγιο στη Μασσαλία.

Ο Παύλος Μελάς, τελειώνοντας τη σχολή Ευελπίδων, μαζί με άλλους συναδέλφους του πήγε στη Μακεδονία και αγωνίστηκε για την απελευθέρωσή της.

Η Παηδονιά

Ο συνοικισμός της Παηδονιάς βρίσκεται σκαρφαλωμένος στις ανατολικές πλαγιές του Κασιδιάρη, μέσα σε μια οργιώδη βλάστηση και αποτελούσε μια κοινότητα, για πολλά χρόνια, με το χωριό Ρεπετίστα. Εξ’ άλλου το χωριό Ρεπετίστα δημιουργήθηκε από μεταφορά των περισσότερων κατοίκων της Παηδονιάς. Γι’ αυτό και οι Ρεπετιστιώτες είναι τόσο ταυτισμένοι με την Παηδονιά, αφού εκεί έμαθαν τα πρώτα γράμματα, μεγάλωσαν, έζησαν για πολλά χρόνια και οι ηλικιωμένοι εξακολουθούν ακόμη και σήμερα να λένε «θα πάμε στο χωριό» εννοώντας φυσικά την Παηδονιά. Το χωριό Ρεπετίστα ήταν τα «Καλύβια» όπου οι κάτοικοι είχαν τα απαραίτητα για τις γεωργικές εργασίες.

Η Καινούργια Βρύση

Με ενέργειες του πρώην Υπουργού Αντώνη Φούσα, τις προσπάθειες του πρώην προέδρου του τοπικού διαμερίσματος Ρεπετίστας καθώς και του Πολιτιστικού Συλλόγου κατασκευάστηκε τα τελευταία χρόνια η καινούργια βρύση (δήμαρχος Στ. Βιρβίλης). Το νερό φτάνει εδώ από δύο κεντρικές πηγές. Η μία είναι από το Βαενίτι που βρίσκεται ψηλά στον Κασιδιάρη ( παλιά από το νερό αυτό υδρευόταν όλο το χωριό) και η άλλη από την πηγή Ντριάμπεστη.

Ο Κάμπος και η Γέφυρα της Ρεπετίστας

Ο κάμπος της Ρεπετίστας καταλαμβάνει μεγάλη έκταση και βρίσκεται γύρω γύρω από το χωριό. Αρδεύεται από τρία ποτάμια τον Καλαμά, το Γορμό και τη Λιμπούσντα. Ο Γορμός και η Λιμπούσντα σμίγουν στη γέφυρα Ρεπετίστας στον κάμπο. Ύστερα συνεχίζουν και βρίσκουν τον Καλαμά στη γέφυρα Βροντισμένης. Τα περισσότερα χωράφια οι κάτοικοι του χωριού τα έχουν νοικιάσει σε γεωργούς από τον Παρακάλαμο και το Μαζαράκι που καλλιεργούν καλαμπόκι και τριφύλλι. Παλιότερα στα χωράφια αυτά καλλιεργούσαν ρύζι. Ύστερα από τον αναδασμό (1963) άρχισαν να καλλιεργούν καλαμπόκι. Η γέφυρα του κάμπου ενώνει τη Ρεπετίστα με τη Βροντισμένη.

Το Λεπροβούνι

Απέναντι ακριβώς από το Ρεπετίστι, εκεί που τελειώνει ο κάμπος του χωριού και ανάμεσα στα χωριά Βροντισμένη και Αρετή βρίσκεται ένας μικρός σήμερα δασωμένος λόφος. Το ύψωμα αυτό μαζί με τον απέναντι Σιάστη αποτέλεσε το ορμητήριο του Ελληνικού πυροβολικού στην ονομαστή μάχη Ρεπετίστας 14 Νοεμβρίου 1940 όταν τα τμήματα του Ελληνικού πεζικού όρμησαν για να ανακαταλάβουν τη Ρεπετίστα από τους Ιταλούς όπου είχαν οχυρωθεί. Έγινε σφοδρή μάχη και οι Έλληνες πέτυχαν το στόχο τους. ( Για περισσότερες πληροφορίες δες το κείμενο : Τα πολεμικά γεγονότα του 1940 και η μάχη Ρεπετίστας του Νικηφόρου Κάτσενου). Στην κορυφή του υψώματος έχει στηθεί από τον Ελληνικό στρατό αναμνηστική στήλη.