Rss

Κρίσεις για τον Π.Σ.

Θέσεις… Έδωσε το παράδειγμα

Σε άλλη σελίδα δημοσιεύεται άρθρο του κ. Νικηφόρου Κάτσενου για τη γιορτή που έγινε στη Ρεπετίστα για την 28η Οκτωβρίου. Η γιορτή αυτή πιστεύουμε ότι αποτελεί το πρότυπο που θα έπρεπε να ακολουθήσουν τις προηγούμενες δεκαετίες όλοι οι τοπικοί φορείς της περιοχής, ώστε να μπορέσουν οι ιστορικές μνήμες να περάσουν, στις νέες γενιές που δεν έζησαν τις μέρες του πολέμου και της κατοχής, ανόθευτες χωρίς «φτιασιδώματα» και «τυπικότητες» όπως είναι όλοι οι λόγοι που συνήθως εκφωνούνται τη μέρα αυτή. Ο λόγος ανήκε αλλά και ανήκε, μέχρις ότου βρίσκεται εν ζωή έστω και ένας μαχητής του πολέμου σε αυτούς, που γνώρισαν από κοντά τον πόλεμο, σ’ αυτούς που συνέβαλαν στο γράψιμο της Ιστορίας. Οι Τοπικοί φορείς ας προγραμματίσουν από τώρα την εκδήλωση του 2004. Με ομιλητές και παρόντες όλους τους αγωνιστές του ’40. Με παρόντες ακόμη μαθητές, δασκάλους, απόδημους και μόνιμους κατοίκους. Να γίνει και καταγραφή των αφηγήσεων τους. Και αντί των μονότονων λόγων να προβάλλονται και στις επόμενες γενιές. Ο Νικηφόρος Κάτσενος έδειξε έμπρακτα το δρόμο της μνήμης και της τιμής. Είμαστε σίγουροι, ότι αν του προταθεί δε θα αρνηθεί να συμβάλλει σε μια τέτοια εκδήλωση…

(Εφημερίδα «ΤΟΛΜΗ» – Νοέμβριος 2003)

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ρεπετίστας ( Σε πλάγιο τόνο, ποίημα)

Σε πλάγιο τόνο

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ρεπετίστας

Για ν’ αποτίσω φίλοι μου τον πρέποντα το φόρο

Θα ξεκινήσω πρώτα από το Νικηφόρο

Που έλαωε την έμπνευση και βρήκε το κουράγιο

Να στήσει πολιτιστικό απ’ του χωριού τον Άγιο

Το Σύλλογο πλαισίωσε με άξιους συνεργάτες, που όταν

Πέφτουν στη δουλειά τις βγάζουν τις γραβάτες

Το χώρο εκδηλώσεων τον κάνατε καμάρι, για τα λεφτά

Που δόθηκαν όλοι λένε χαλάλι.

Μπράβο σε όλους σας παιδιά να έχετε υγεία να σας βοηθά

Ο Άγιος αλλά και η Παναγία.

Μπράβο σε όσους βοηθούν γαμπρούς τε και νυφάδες, να ζήσουν

Να τους χαίρονται απ’ έχουνε μανάδες,

Μπράβο σ’ όσους δουλέψανε κι όχι απ’ το γραφείο, να κάνουνε αγνώριστο και το νεκροταφείο.

Μπράβο Δημήτρη φίλτατε μαζί με τη Γιαννούλα, που στη δουλειά ακούραστη ρίχνεται με τα ούλα.

Μπράβο Ασημούλα, Βούλα, Χρήστο, Νίκο και Βασίλη και όσους

Άλλους ξέχασα με συγχωρείτε φίλοι

Μπράβο και στην παλιά φρουρά στο Γιώργο και στον Πέτρο (γιο του Χάρη) που στη δουλειά από κούραση δε παίρνουνε χαμπάρι.

Το τελευταίο μπράβο θε να πω στο μπάρμπα το Γρηγόρη που επιστατεί ακούραστα για χάρη του Αη Γιώργη.

Για μένα που δε μπόρεσα να έρθω ο καημένος, σα το ζητώ ορέ παιδιά νάμαι συχωρεμένος.

Ρεπετίστα 22-8-2006

Αικατερίνη Κόνιαρη-Μήτση

(Εφημερίδα «ΤΟΛΜΗ»)

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος έκοψε την πίτα του

Μέσα σε ζεστή οικογενειακή ατμόσφαιρα και με τη συμμετοχή αρκετών χωριανών ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ρεπετίστας έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του. Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Νικηφόρος Κάτσενος, στο σύντομο χαιρετισμό του έδωσε τις ευχές του για το νέο έτος και παράλληλα αναφέρθηκε στην εκδήλωση που διοργανώθηκε στα Γιάννενα από το Δήμο για τη Πογδόριανη και την Πολυφωνική Μουσική Παράδοση. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πρόεδρος του Τοπικού Δημοτικού Συμβουλίου κ. Θωμάς Δημητρίου που αναφέρθηκε και στα προβλήματα του χωριού, καθώς και στα έργα που προγραμματίστηκαν να γίνουν. Το χαιρετισμό του απουσιάζοντος Δημάρχου μετέφερε στους παριστάμενους ο κ. Κάτσενος που έκοψε την πίτα. Στην εκδήλωση μεταξύ των άλλων έδωσε το παρών και ο Πρόεδρος της Αδελφότητας Αθηνών κ. Ξένος, ενώ αξιοσημείωτο είναι η παρουσία νέων του χωριού, κάτι που δίνει τόνο αισιοδοξίας για το μέλλον.

(Εφημερίδα «ΤΟΛΜΗ»)

Υποδειγματική η λειτουργία του Πολιτιστικού Συλλόγου

Υποδειγματική είναι η λειτουργία του Πολιτιστικού Συλλόγου Ρεπετίστης. Οι δραστηριότητες στα λίγα χρόνια που λειτουργεί είναι πολύ σημαντικές- για τα δεδομένα της ευρύτερης περιοχής και κυριολεκτικά κάνει ό,τι μπορεί ώστε να δώσει «ζωή» στο χωριό. Μπροστάρης στη προσπάθεια αυτή είναι ο Πρόεδρος του λ. Νικηφόρος Κάτσενος, εκπαιδευτικός με κύρος, ήθος και με πολύ-πολύ αγάπη για τον τόπο.

(Εφημερίδα «ΤΟΛΜΗ»)